|

Kina försvarar interneringen av muslimer

NyhetsbildZoom
Ett av Kinas läger, detta i staden Atush i Xinjiang. Arkivbild. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
"Illasinnade anklagelser" kallar Kinas vice utrikesminister den kritik som riktats mot landets läger där över en miljon kinesiska muslimer har blivit placerade.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kina försvarar vad de själva kallar för omskolningsläger i Xinjiangprovinsen där över en miljon människor från muslimska minoritetsgrupper, framför allt uigurer, har blivit internerade.

Under ett tal i Genève i Schweiz där FN:s råd för mänskliga rättigheter hade sammanträtt kallade landets vice utrikesminister Le Yucheng kritiken som riktats mot lägren för "illasinnade anklagelser mot frivilliga arbetsläger".

Under sammanträdet krävde Norge att FN skulle få tillgång till området för att undersöka lägren. Kinas utrikesdepartement har tidigare svarat med att de kan tänka sig att släppa in observatörer från FN och hävdar att det är möjligt, men bara om det sker på Kinas villkor och i linje med landets lagar och regler. Myndigheterna hävdar också att journalister har möjlighet att besöka området, men de som har försökt har i regel stoppats.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade att Kina står i en klass för sig när det amerikanska utrikesdepartementets årliga rapport om människorättsbrott världen över presenterades tidigare i veckan.

Michael Kozak, chef vid det amerikanska utrikesdepartementets människorätts- och demokratiavdelning sade att Kinas behandling av muslimer utgör de värsta människorättsbrotten i världen sedan 1930-talet.

Kina hävdar att lägren är motiverade med anledning av religiös extremism i områden och för att stävja terrorism och separatism.

– När antiterrorsituationen förbättras kommer omskolningsprogrammen gradvis att trappas ned, säger Le Yucheng, som vidare hävdar att Kina med lägren förhindrat spridning av terrorism i världen.

FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering beräknade i höstas att över en miljon människor placerats i lägren, medan andra oberoende bedömare gör gällande att det är fler än så.

Kommentarer
|

Man kissade från bro – fyra till sjukhus

Nyhetsbild
En sightseeingbåt i Berlin. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Foto: Jockel Finck/AP/TT
Offentlig urinering är visserligen straffbart på sina håll, men brukar då ses som ett brott utan offer. Och den man som bestämde sig för att lätta på trycket från en bro i Berlin i fredags eftermiddag kunde nog inte förutse konsekvenserna av sin till synes obetydliga förseelse.

Mest läst senaste veckan