|

Norsk Hydro bekräftar attack mot IT-system – försök till utpressning

NyhetsbildZoom
Norsk Hydro har angripits i en cyberattack. Foto: Fredrik Hagen NTB/Scanpix/TT/Arkiv
Norsk Hydro, en av världens största aluminiumtillverkare, är utsatt för en omfattande attack mot koncernens IT-system. De som ligger bakom kräver pengar för att stoppa attacken, bekräftar bolaget.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Efter angreppet har vi jobbat på att isolera och neutralisera viruset. Alla anläggningar är isolerade och det ser inte ut att ha drabbat oss utanför Norge, säger Norsk Hydros finansdirektör Eivind Kallevik på en presskonferens.

Enligt Kallevik har inga säkerhetsproblem uppstått till följd av angreppet, som dock slår ut datorer och försvårar administration och produktion.

Varnat samarbetspartner

Enligt den norska tv-kanalen NRK har den norska myndigheten för cybersäkerhet, Norcert, varnat samarbetspartner för att Hydro utsatts för ett angrepp med ett virus som kallas "Lockergoga", som gör allt innehåll på en angripen dator otillgängligt. Samtidigt utförs angrepp mot bolagets användar- och inloggningssystem.

En företrädare för myndigheten bekräftar i samband med presskonferensen att detta är en hypotes av flera som används i arbetet med angreppet.

Angreppet inleddes enligt uppgift kring midnatt. En marknadseffekt av cyberattacken är att aluminiumpriset drivs upp drygt 1 procent till den högsta nivån på tre månader. Norsk Hydros aktie sjunker samtidigt med 1,5 procent på Oslobörsen efter att inledningsvis ha fallit över 3 procent.

Smältverk drivs manuellt

Hydro, med 36 000 anställda i 40 länder, tillverkar en lång rad olika aluminiumprodukter – bland annat till bil- och byggindustrin. Flera smältverk i Norge, Qatar och Brasilien drivs efter angreppet manuellt.

– Vi jobbar för att lösa situationen, säkra våra anställda och dämpa den ekonomiska effekten. Vi gör allt vi kan för att begränsa följderna för våra kunder, säger Kallevik.

Ett liknande angrepp riktades i januari mot den franska teknikkonsultfirman Altran Technologies. (TT-NTB-Reuters)

|

Här ska det tillverkas el för nätjätten innan årets slut

Nyhetsbild
Just nu ligger bygget av Hedet vindkraftspark något före tidtabell, konstaterar Prokon Finlands chef Michael Sandberg. Konstruktionen intill honom ska snart gjutas in i betong och turbintornet fästas i pinnarnas översta del som kommer att sticka fram. Foto: Tom Forsman
En operation i stort format pågår i skogarna i Övermark i Närpes. Inom detta år ska 18 vindkraftverk producera ström åt Google.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan