|

Företagens och hushållens upplåning avtar

NyhetsbildZoom
Allt färre hushåll är beredda att ta banklån för att placera pengarna i bostäder, uppger Finans Finland i bolagets senaste bankbarometer. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Enligt branschorganisationen Finans Finlands bankbarometer har såväl företagens som hushållens intresse att ansöka om krediter minskat under årets första kvartal i jämförelse med motsvarande tidsperiod i fjol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I synnerhet hushållens vilja att ta banklån för att investera i bostäder eller satsa på placeringar kommer att mattas av, uppger Finans Finland i ett pressmeddelande. Företagens efterfrågan på krediter väntas också minska.

Efterfrågan på krediter och banklån har varit positiv de senaste fyra åren, men enligt Finans Finlands uppgifter sjönk intresset nu under genomsnittet. Hushållen är beredda att ta lån för att köpa en egen bostad eller renoveringar, men i övrigt är intresset för upplåning lamt. Hushållens intresse för direkta aktieplaceringar eller aktiefonder är däremot fortsatt starkt.

Av de företag som har svarat på enkäten uppger endast 15 procent att efterfrågan på krediter kommer att växa.

Kommentarer
|

Här ska det tillverkas el för nätjätten innan årets slut

Nyhetsbild
Just nu ligger bygget av Hedet vindkraftspark något före tidtabell, konstaterar Prokon Finlands chef Michael Sandberg. Konstruktionen intill honom ska snart gjutas in i betong och turbintornet fästas i pinnarnas översta del som kommer att sticka fram. Foto: Tom Forsman
En operation i stort format pågår i skogarna i Övermark i Närpes. Inom detta år ska 18 vindkraftverk producera ström åt Google.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan