|

Börsfall efter svagt tyskt index

NyhetsbildZoom
Svagt uppåt på börsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ett oväntat svagt tyskt inköpschefsindex för mars slog hårt mot börshumöret i Europa. Även Stockholmsbörsen – där Swedbank tillhör förlorarna efter en rapport om misstänkt penningtvätt – har åkt på en släng av den tyska frossan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

OMXS-index backade 1,6 procent. Nedgången, som låg i linje med utvecklingen på ledande Europabörser, var bred med samtliga 30 aktier i OMXS30-index på minus.

Telekomtillverkaren Ericssons B-aktie föll 3,5 procent sedan konkurrenten Nokia flaggat för att de utreder och har rapporterat in misstänkta regelöverträdelser i affärstransaktioner i Alcatel-Lucent, som Nokia köpte 2016, till myndigheter.

Teleoperatören Telias aktie sjönk 1,6 procent sedan analytiker på DNB sänkt sin rekommendation på aktien till sälj.

Kullagertillverkaren SKF, stålkoncernen SSAB och skogsbolaget SCA backade också rejält, med över tre procent vardera.

En annan tung förlorare var storbanken Swedbank, vars A-aktie backade 1,6 procent sedan storbanken presenterat en preliminär rapport från Forensic Risk Alliances (FRA), som på bankens uppdrag utreder misstänkta penningtvättstransaktioner med hjälp av konton i banken.

I samband med rapporten har styrelsen, Sparbanksgruppen och Folksam inför nästa veckas årsstämma bekräftat sitt förtroende för vd Birgitte Bonnesen. Men storägare som Alecta och AMF ser problem med hur banken har hanterat utredningen och frågan om misstänkt penningtvätt.

Även de ledande Europabörserna gick ner. Frankfurts DAX-index tappade 1,6 procent medan både Londonbörsens FTSE 100-index och Parisbörsens CAC40-index gick ned 2,0 procent.

Kommentarer
|

Här ska det tillverkas el för nätjätten innan årets slut

Nyhetsbild
Just nu ligger bygget av Hedet vindkraftspark något före tidtabell, konstaterar Prokon Finlands chef Michael Sandberg. Konstruktionen intill honom ska snart gjutas in i betong och turbintornet fästas i pinnarnas översta del som kommer att sticka fram. Foto: Tom Forsman
En operation i stort format pågår i skogarna i Övermark i Närpes. Inom detta år ska 18 vindkraftverk producera ström åt Google.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan