|

Transman stoppas från basketspel

Den svenska basketspelaren Noel Filén Hammarström sökte dispens för att få fortsätta spela under sin könsbekräftande hormonbehandling. Zoom
Foto: Arkiv/123rf/Sorapong Chaipanya

Den svenska basketspelaren Noel Filén Hammarström sökte dispens för att få fortsätta spela under sin könsbekräftande hormonbehandling.

Den svenska basketspelaren Noel Filén Hammarström sökte dispens för att få fortsätta spela under sin könsbekräftande hormonbehandling, men har nu fått avslag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt beslutet får Filén Hammarström inte dispens förrän ett könsbyte genomförts och ett juridiskt kön ändrats.

Enligt Åke Andrén-Sandberg, ledamot i dispenskommittén och ordförande för dopingkommissionen, grundar sig beslutet på att Filén Hammarström juridiskt fortfarande är kvinna men att han inte kan få dispens att spela med kvinnor. Möjligen kan han få dispens att spela med män.

Som Moa var Noel Filén Hammarström ett stort basketlöfte, spelade i ungdomslandslag och tog SM-guld för 19-åringar. Han slutade spela för ett år sedan när han inledde könskorrigeringsprocessen, men har i år spelat några matcher med sitt gamla lag, Södertäljes utvecklingslag för damer och har tränat med elitlaget Telge.

Hans plan var att träna hårt under sommaren, för att kanske kunna spela med killar nästa säsong. Samtidigt är han inte säker på att han någonsin kan bli så stark att han klarar att spela med män.

Annons
– Jag vill ju spela basket. Jag kommer nog träna under sommaren som att jag ska spela, och sedan vänta in hur det känns. Men jag har definitivt inte spelat min sista basketmatch, säger han.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

F1-stjärnor avstod knäböjning inför premiär: "Det som spelar roll är fakta och beteenden"

Lewis Hamilton knäböjer inför F1-premiären i Österrike.
Foto: Dan Istitene/AP/TT

Lewis Hamilton knäböjer inför F1-premiären i Österrike.

Alla förare utom sex valde att knäböja inför F1-premiären i Österrike. På sociala medier förklarar stjärnorna Charles Leclerc och Max Verstappen varför de avstod.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan