ISHOCKEY-VM Grupp B

• Sverige – Japan 2–3 (1–0, 0–1, 1–2)

Erika Grahm blev utvisad för en charging med 2.07 kvar och i numerärt överläge avgjorde backen Ayaka Toko med ett fräsande slagskott i svenska målvakten Sara Grahns bortre kryss.

Svenskorna plockade ut målvakten och jagade en kvittering, men utan resultat.

Sverige har spelat i toppdivisionen i samtliga VM-turneringar sedan premiären 1990. Men nästa år väntar spel i B-VM, eller division 1A som det officiellt heter.

Damkronorna fick en drömstart på tisdagens måstematch där en seger innebar kvartsfinal och en förlust nedflyttning.

Bara 2.36 hade spelats när Emma Nordin sköt 1–0 sedan veteranen Pernilla Winberg slagit en öppnande passning.

Sedan fick Damkronorna ypperliga lägen att gå ifrån. Bland annat i form av tre chanser i powerplay under de två första perioderna. Men spelet i numerärt överläge har hackat, Sverige är turneringens sämsta lag i powerplay med ett gjort mål, och det var lika uddlöst nu.

Pernilla Winberg fick också en jättechans när hon kom fri med Nana Fujimoto, men den japanska målvakten räddade.

I stället kunde Japan kvittera efter 16.02 av den andra perioden när Haruna Yoneyama styrde in 1–1. Sedan var samma spelare ytterst nära att ge Japan ledningen med 1–2 när hon drog en backhand förbi svenska målvakten Sara Grahn. Men målet kom precis efter att slutsignalen för andra perioden gått och godkändes inte.

Damkronorna kunde andas ut, och göra 2–1. Hanna Olsson snodde åt sig pucken vid det japanska målet och spelade fram backen Sofia Engström.

Men Japan kvitterade – i numerärt överläge. Backen Ayaka Tokos skott ändrade riktning på Akane Shiga och ställde Sara Grahn.

Och sedan kom det sena avgörandet som fällde svenskorna.