|

Zonta vill ha mindre våld och mera jämlikhet

NyhetsbildZoom
Åsa Wallendahl belyser det arbete som krävs för att minska på våldet och förbättra kvinnans roll i samhället. Foto: Markku Jokela
"Minska våldet mot kvinnor" var zontasystrarnas vädjan när Jakobstad stod som värd för Zontaorganisationens årliga vårseminarium under lördagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kvinnor från hela landet hade samlats i Schaumanssalen när Zontaorganisationen inledde dag två av det årliga vårseminariet i Jakobstad.

Organisationen, som verkar i över 60 länder och har ett medlemsantal på ca 33 000 fördelat i olika områden, arbetar för kvinnans rättigheter samt för ett rättvisare och jämlikare samhälle.

– Även om kvinnor i vårt land har det bra i jämförelse med många andra länder så är det ändå viktigt att poängtera att fortsatt arbete krävs, säger Agneta Ström-Hakala som är ordförande för Zontaklubben i Jakobstad.

Agneta Ström-Hakala är nöjd med hur arrangemanget fungerat. Foto: Jonathan Lygdman

 
Zontamedlemmar från distrikt 20, vilket omfattar Finland och Estland, upplyste under lördagen hur utbrett våldet mot kvinnan är i det världsliga samhället. Åsa Wallendahl, Anna-Maja Henriksson och Kristina Stenman var noga med att poängtera hur det världsliga läget ser ut.

– Våldet mot kvinnan finns över hela världen, även i Finland fastän vi gjort framsteg här. Undersökningen visar att 30 procent av de finländska kvinnorna har någon gång upplevt fysiskt eller sexuellt våld vilket fortfarande är en hög siffra, säger Wallendahl som arbetar för jämställdhet, demokrati och styrelseskick vid Finlands ambassad i Kenya.

Riksdagsledamot Henriksson, som varit medlem i Zonta sedan 1989, instämmer att våldet mot kvinnor är ett stort problem och att det krävs mycket arbete och aktioner för att minska på problemet.

– Det är beklämmande att många kvinnor fortfarande lever i osäkra livssituationer. Det är viktigt att vi vågar prata och uppmärksamma problemet för att få till stånd en förändring, säger Henriksson.

Trots att det är allvarliga saker som belyses under seminariet fanns det även tid för underhållning och nöje. I Campus Allegro hade ett Zontatorg arrangerats där Zontamedlemmar fick sälja saker och även lunch och mingel ordnades för seminariedeltagarna. Just gemenskapen är något som lockat många till organisationen.

Trots betydelsen av dagens ämne fanns det även tid för pausgymnastik. Foto: Markku Jokela


En av dem är Kristina Lundström-Björk som varit medlem i Zonta sedan 1980. För henne gav Zonta en möjlighet att träffa kvinnor och skapa nya gemenskaper.

– På den tiden jag blev medlem var jag småbarnsmamma och kände att jag hamnat lite utanför samhället. Zonta gav mig då möjligheten att skaffa mig nya bekantskaper och samtidigt möjligheten att arbeta för viktiga saker, säger Lundström-Björk.

Kristina Lundström-Björk anser att det är viktigt att organisationer som Zonta finns. Foto: Jonathan Lygdman


Lundström-Björk menar att det fortfarande är viktigt att en organisation som Zonta finns, även fast kvinnans roll i samhället blivit bättre.

– Trots att kvinnans position i samhället på många håll blivit bättre finns det fortfarande saker att förbättra. Därför är det viktigt med en organisation som Zonta där kvinnan står i centrum. Det ger oss bättre chanser till att få ett jämlikare samhälle, säger Lundström-Björk.

Ett tecken på Zontas fina arbete mot ett jämlikare samhälle är donationen på 75 000 euro till LUMA-center Finland. Donationen är avsedd för att stöda flickors intresse för matematiska och naturvetenskapliga ämnen. Målet med donationen är att inspirera och uppmuntra flickor att studera inom de mansdominerade områdena.

Kommentarer
|

Skippa soffan, ät middagen på restaurang

Nyhetsbild
Anna Nylund, Pontus Sandin , Paula Erkkilä, Malin Winberg, Maj Boström och Linda Lindroos ser fram emot restaurangdagen i Jakobstad. Foto: Kevin Åkerlund
Konkurrensen mellan restaurangerna är inte negativ för näringsidkarna. Däremot oroas de av att alltför få väljer att äta ute. Eat Out ska locka upp folk ur soffhörnet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan