|

Klart ja till egyptiska grundlagsändringar

Egypten har röstat ja i en folkomröstning om en rad grundlagsändringar. Arkivbild. Zoom
Foto: Amr Nabil/AP/TT

Egypten har röstat ja i en folkomröstning om en rad grundlagsändringar. Arkivbild.

Egyptierna säger ja till grundlagsändringar som förstärker presidentens makt och ger honom möjlighet att sitta längre. De gör det med överväldigande majoritet, enligt valmyndigheten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nästan nio av tio – 88,8 procent – röstade för ändringarna, enligt det resultat som presenteras efter tre dagars röstande.

Godkännandet gör bland annat att presidentens mandatperioder förlängs, vilket innebär att Abd al-Fattah al-Sisis nuvarande mandatperiod förlängs till 2024. Sedan har han möjlighet att ställa upp igen för omval till 2030. Dessutom förstärks al-Sisis makt, främst inflytandet över rättsväsendet.

– Dessa förändringar gäller från och med nu som er grundlag, säger valmyndighetens ordförande Lasheen Ibrahim i en presskonferens som sänds i statlig tv.

Endast lite drygt 44 procent av de röstberättigade gick och röstade, enligt valmyndighetens siffror.

Annons
Förändringarna godkändes i det egyptiska parlamentet förra veckan

I och med ändringarna i den fem år gamla grundlagen får militären större inflytande över landets politik. Andra ändringar som ingår i paketet är bildandet av en andra kammare i det egyptiska parlamentet med en kvot som ska säkerställa att var fjärde ledamot är kvinna.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch har riktat hård kritik mot grundlagsändringarna för att de befäster al-Sisis redan auktoritära styre.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka i Sundsvall

Bilen har nu bärgats från platsen.
Foto: Mats Andersson / TT

Bilen har nu bärgats från platsen.

Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall. Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan