|

Nu kommer NaDa i bokform – "Vi har valt att inte censurera texterna"

Lars Junell, Kurt Betlehem och Harry Hagström från Gamlakarleby manskör tillsammans med förläggaren Allan Blom är alla glada över att Nattens dagblad nu också finns i bokform. Zoom
Foto: Katja Nyman

Lars Junell, Kurt Betlehem och Harry Hagström från Gamlakarleby manskör tillsammans med förläggaren Allan Blom är alla glada över att Nattens dagblad nu också finns i bokform.

"Nattens Dagblad – den första boken" bjuder på en tidsresa från 1936 till 1984. Mycket har hänt under åren, men Jakobstadsskämten och genusfelen består.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

– Det har inte varit läge att anlita en språkgranskare för just den här boken, säger förläggaren Allan Blom från Labyrinth Books med ett skratt och syftar på texterna utan sina genusfel helt enkelt vore fel.

Överlag har Gamlakarleby manskörs arbetsgrupp som sammanställt materialet från tidigare utkomna NaDa-tidningar medvetet valt att inte censurera de texter man tagit med i boken. Visst kan det finnas en del skämt som passerat bäst före-datum och som i dag kanske inte är helt rumsrena, medger Lars Junell, körens ordförande, men tillägger att man inte vill förvanska historien. 

Boken kan nämligen läsas som ett historiskt epos med start i trettiotalets Finland fram till mitten av åttiotalet. Med undantag av krigsåren har manskörens Nattens dagblad utkommit från 1934 till dags dato. Lagom till Gamlakarleby manskörs valborgskonsert den 30 april kommer ett rykande färskt nummer av Nattens dagblad.

Foto: Katja Nyman

"Nattens dagblad – den första boken" bjuder på det bästa från flera årtionden av körens tidning, lovar Holger Wester, Lars Junell och Harry Hagström.


Annons
Men de två allra första numren från åren 1934 och 1935 har inte kunnat hittas och därför hoppas kören i nästa bok kunna presentera utdrag ur dessa. För det blir en till bok, det berättar redan den första bokens titel.

– De första åren fanns inte Jakobstad med så mycket utan då var det körens kassör som var i blickfånget, säger Holger Wester, ordförande för arbetsgruppen bakom boken. Här myntades därmed 1978 de numera klassiska raderna: GM söker två kassörer, den gamla och en ny.

Det var Wester som tog initiativ till att Nattens dagblad blev bok och han ser fram emot nästa bok också småningom.

"Det dialektal är viktigt, men alla förstår vitsarna på sitt sätt."

Lars Junell

ordförande för Gamlakarleby manskör

 

Gamlakarleby manskör slår ihop bokutgivning och tidningssläpp med valborgskonsert. Allt på en gång. Det passar bra nu när kören har ny dirigent i Martti Laitinen.

Det dialektala och i detta fall "grundsprååtji" är viktiga element i Nattens dagblad. 

– Det dialektal är viktigt, men alla förstår vitsarna på sitt sätt, säger Lars Junell.

– Se bara på humorgruppen KAJ som slagit igenom i Nyland, utbrister Holger Wester.

"Nattens dagblad – den första boken" ges ut i en upplaga om 1500 böcker. Den finns att köpas i Luckan i Karleby och i Jakobstads bokhandel samt i olika bokhandlar och på Prisma från och med fredag.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan