|

Förlorade i Cas – men Semenya vann i Diamond League

NyhetsbildZoom
Caster Semenya bjöd på show i Doha. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Caster Semenya förlorade kampen i idrottens skiljedomstol. Men om 800-metersloppet i Diamond League var stjärnans sista lopp på distansen avslutade hon med stil.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Semenya utklassade allt motstånd på fredagskvällen och vann på 1.54,98.

Sydafrikanskan tog segern i Diamond League-premiären i Doha bara två dagar efter att hon förlorade kampen i Cas om att få tävla utan att tvingas medicinera för att sänka sin testosteronhalt.

– Det handlar om att visa världen att allt är möjligt om man tror på det, säger hon i svenska SVT efter loppet.

Den mycket omdiskuterade domen träder i kraft den 8 maj. Tävlingen i Doha var den sista innan Semenya måste börja medicinera ner sin testosteronhalt – om hon väljer att göra det.

Semenya har nämligen tidigare sagt att hon inte tänker medicinera för hyperandrogenism. Möjligen kommer hon att övergå till att tävla på längre distanser i stället, eftersom Internationella friidrottsförbundets regler enbart gäller för kvinnor som tävlar på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil.

Med tiden 1.54,98 och nytt världsårsbästa med fem sekunder avslutade hon i sådana fall snyggt på distansen.

– Jag fokuserar inte på det negativa. Om du försöker ställa dig framför mig, hoppar jag över dig. Jag kommer att fortsätta träna och fortsätta springa, säger Semenya, utan att avslöja om det blir på en annan distans.

Bakgrund: Friidrottens könsregler

  • För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.
  • Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.
  • Sydafrikanska stjärnlöparen Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.
  • Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.
  • Hon har forskat kring androgener och deras koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.
  • Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.
  • IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.
  • Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.
  • Den 1 maj dömde Cas till IAAF:s fördel.
 

Kommentarer
|

David Söderbergs fortsatta idrottskarriär öppen – "Jag tar beslut i december"

Nyhetsbild
David Söderbergs säsong förstördes av ryggproblem, och i december tar han beslut om han satsar mot nästa sommar. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
David Söderberg kastade inte i en enda tävling i år. Frågan är om han fortsätter. Svaret är kanske.

Mest läst senaste veckan