|

IOK-basen: Massor av sympati för Semenya

NyhetsbildZoom
Caster Semenya efter segern i Doha – kanske hennes sista lopp på 800 meter. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
IOK-ordföranden Thomas Bach känner med löparstjärnan Caster Semenya som måste medicinera för att få ner testosteronvärdena om hon vill fortsätta att springa medeldistans.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag har massor med sympati för henne. Det är en extremt komplex fråga. Det har vetenskaplig inverkan, etisk inverkan och det finns en rättviseaspekt i tävlingar att ta hänsyn till. Det är extremt svårt att få rättvisa i alla dessa delar, säger ordföranden i den Internationella olympiska kommittén.

Bach säger att Internationella olympiska kommittén givetvis respekterar beslutet i idrottens skiljedomstol Cas. Sydafrikanskan Semenya förlorade sin överklagan av Internationella friidrottsförbundets beslut att hyperandrogena kvinnliga medelsdistanslöpare måste sänka nivåerna av testosteron för att få fortsätta att tävla.

Domen träder i kraft först den 8 maj. Därför kunde Semenya springa 800 meter i Diamond League-premiären i Doha i går, där hon vann överlägset. Efteråt sade hon att hon "aldrig i livet" skulle medicinera för att sänka testosteronnivån. Kanske övergår hon till att springa längre distanser än en engelsk mil, 1 609 meter.

Det internationella läkarförbundet WMA har rekommenderat sina medlemmar att inte behandla hyperandrogena kvinnliga löpare då man anser att det finns för svaga bevis för att det skulle vara nödvändigt.

– Vi i IOK har ett medicinskt råd som tittar på den här frågan. Och det handlar ju inte enbart om vetenskap, etik och idrott utan också om känslor. Jag är rädd att det kommer att bli svårt för experterna att hitta en lösning som får samman alla argument, säger Bach.

Kommentarer
|

Från operationsbordet till avklarad VM-gräns – spjutkastaren Toni Kuusela gillar läget: "Som en saga"

Nyhetsbild
Toni Kuusela klarade VM-gränsen (83 meter) i Paavo Nurmi Games den 11 juni. I Kuortane Games på midsommardagen nådde han inte riktigt upp till 80 meter. Foto: Daniel Byskata
Toni Kuusela var på väg att ge upp hoppet. Men då kom kastet som förde honom ett stort steg närmare VM i Doha.

Mest läst senaste veckan