|

Videokonstnären Arthur Jafa prisad i Venedig

NyhetsbildZoom
Konstbiennalen i Venedig pågår mellan den 11 maj och 24 november. Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Den amerikanska filmskaparen och konstnären Arthur Jafa fick Guldlejonet för bästa verk i den internationella utställningen på konstbiennalen i Venedig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den 58:e konstbiennalen i Venedig har öppnats och vid invigningsceremonin presenterade årets jury de konstnärer som belönats med Guld- och Silverlejon.

Arthur Jafa kammade hem Guldlejonet för filmen "The white album". Silverlejonet, som ges till en ung och lovande konstnär, gick till Haris Epaminonda från Cypern.

Guldlejonet för bästa nationella paviljong gick till Litauen och konstnärerna Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte och Rugile Barzdziukait.

Arthur Jafa, född 1960, är independentfilmare som har rört sig mer och mer åt konsten. I sina verk undersöker han afrikan-amerikansk visuell kultur. Han har arbetat med flera kända regissörer som Spike Lee och Julie Dash och dessutom gjort musikvideor till Beyoncé, Solange och Jay-Z.

Årets internationella utställning på Venedigbiennalen har titeln "Må du leva i intressanta tider", efter det gamla kinesiska ordspråket eller förbannelsen. Uttryckets tvetydighet är en inbjudan till besökarna att genom konsten se den intressanta tid de lever i på ett nytt sätt, enligt biennalens hemsida.

– Vad som upphöjer konsten till någonting speciellt är det faktum att den motverkar trångsynthet, säger utställningens kurator Ralph Rugoff, till AFP.

Årets biennal pågår mellan den 11 maj och 24 november. För den som inte har möjlighet att åka till Venedig finns en chans att se Arthur Jafas konst i Stockholm. Den 29 juni öppnar nämligen hans utställning "En serie ytterst osannolika, men extraordinära överlämnanden" på Moderna museet.

|

Målningar går inte att avläsa som bilder på Instagram

Nyhetsbild
Nina Roos berättade om sitt skapande under boksläppet för "Galleri Gro 5 år". Foto: Jessica Poikkijoki
Medan Campus Allegro fortfarande var en byggarbetsplats stod bildkonstnären Nina Roos på en skylift och målade väggen utanför Schaumansalen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan