|

Avhopp i Istanbulval kan slå mot Erdogan

NyhetsbildZoom
Oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu vann valet till borgmästare i Istanbul i mars. Arkivbild. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
En oppositionskandidat hoppar av nästa månads omval till posten som borgmästare i den turkiska storstaden Istanbul. Det anses kunna öka möjligheterna för president Recep Tayyip Erdogans motståndare att kamma hem valet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I valet den 31 mars tappade Erdogans AK-parti makten i både Istanbul och Ankara – landets två största städer – sedan partiet och dess islamistiska företrädare styrt städerna i 25 år. Det var ett hårt slag för president Erdogan – men han hävdade brister under valprocessen och i måndags meddelade Högsta valkommissionen att valet måste göras om.

Det var det största oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu som vann i Istanbul, över AK-partiets kandidat Binali Yildirim, men han gjorde det med bara cirka 13 000 rösters marginal.

Nu offentliggör Muammer Aydin från det vänsterinriktade partiet DSP att han hoppar av omvalet den 23 juni, och enligt nyhetskanalen NTV tänker DSP inte lansera någon annan kandidat.

Aydin fick drygt 30 000 röster i valet i mars. Det är inte säkert att dessa väljare i stället går till Imamoglu, men båda partierna har en i grunden sekulär väljarbas. Dessutom har flera små partier sagt att de ska stötta Imamoglu i protest mot att valet tas om.

|

Här räddas bortglömda växter inför framtiden

Nyhetsbild
Trädgårdsmästare Philippe Hässlekvist med den unika pepparroten vid namn "Smedens" som snart skall komma ner i jorden på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT
En unik pepparrot eller en aprikosfärgad ros som få känner till – just nu planteras flera bortglömda gamla växter i Helsingborg. Förhoppningen? Att de ska hitta tillbaka till svenskarnas trädgårdar igen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan