Det var 1981 som sex skolbarn vittnade om hur madonnan uppenbarat sig för dem. Sedan dess har Medjugorje fått hundratusentals pilgrimsbesök varje år. Katolska kyrkan har varit splittrad i frågan om vittnesmålens äkthet och rimlighet, men kommer från och med nu officiellt acceptera att katoliker väljer att resa dit.

Påvens formella besked innebär dock inte att kyrkan bekräftar de påstådda uppenbarelserna, understryker en talesperson, som säger att dessa måste utredas och studeras närmare.

Den förre påven Benedictus lät en kommitté med biskopar och teologer utreda saken, men den rapport som sedan lämnades över till hans efterträdare Franciskus har inte offentliggjorts.

De vittnande barnen hävdar fortsatt, i dag i vuxen ålder, att jungfru Maria uppenbarar sig för dem med jämna mellanrum och att hon förvarnar dem i god tid före varje gång. I en intervju 2017 sade påven att saken fortfarande utreds, men uttryckte samtidigt skepsis mot att uppenbarelserna skulle ske på återkommande basis. Han medgav dock att pilgrimsresenärerna får en slags spirituell upplevelse i Medjugorje.

Byn bebos i huvudsak av bosnienkroater och barnens påståenden har lett till stora turismintäkter genom åren.