|

Urinvånare anmäler australiskt klimatbrott

NyhetsbildZoom
En grupp personer från Torressundöarna stämmer Australien för att landet inte gör tillräckligt för att leva upp till Parisavtalet. Bilden är från en annan plats. Arkivbild. Foto: Jae C. Hong/AP/TT
En grupp av ursprungsbefolkningen på Torressundöarna stämmer Australien för brott mot mänskliga rättigheter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Invånarna på de fler än 270 småöarna, som tillhör landet, hävdar att dess regering inte gör tillräckligt för att leva upp till det internationella klimatavtalet, det så kallade Parisavtalet.

Den låglänta ögruppen norr om det australiska fastlandet kommer att drabbas hårt och hamna under havsytan om inte den globala uppvärmningen bromsas.

– Det här är några av världens mest klimatkänsligaste öar. De är väldigt utsatta, säger Sophie Marjanac, en av advokaterna som företräder urinvånarna.

Australien är en av 185 nationer som skrivit under Parisavtalet och tillhör den grupp av länder som släpper ut allra mest växthusgaser. Trots det skar landets regering ned på klimatsatsningar förra året, något som möttes av kritik från miljöorganisationer.

Anmälan, som lämnas till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, är den första i sitt slag och väntas ta tre år att behandla.

|

Här räddas bortglömda växter inför framtiden

Nyhetsbild
Trädgårdsmästare Philippe Hässlekvist med den unika pepparroten vid namn "Smedens" som snart skall komma ner i jorden på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT
En unik pepparrot eller en aprikosfärgad ros som få känner till – just nu planteras flera bortglömda gamla växter i Helsingborg. Förhoppningen? Att de ska hitta tillbaka till svenskarnas trädgårdar igen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan