|

USA: Diplomater uppmanas att lämna Irak

NyhetsbildZoom
Irakiska soldater under en träningsinsats tillsammans med soldater ur den USA-ledda militäralliansen som bekämpar IS i Irak och Syrien. Arkivbild. Foto: Hadi Mizban/AP/TT
USA:s utrikesdepartement har beslutat att beordra icke-nödvändig ambassadpersonal i Bagdad och Erbil i Irak att lämna landet.Tyskland och Nederländerna vidtar åtgärder för sin militära personal i Irak. Anledningen uppges vara spänningar kopplade till Iran.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Beskedet från USA ges i ett uttalande från ambassaden i Bagdad, där man också konstaterar att ambassaden inte kommer att kunna stå till tjänst med viseringsfrågor samt att man kommer att ha begränsade möjligheter att bistå med brådskande stöd till amerikanska medborgare i Irak.

"Att garantera säkerheten för amerikanska medborgare och myndighetspersonal är vår högsta prioritet", heter det i ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet.

Träningsuppdrag ställs in

I uttalandet rekommenderas också den personal som berörs av beslutet att lämna landet "så snart som möjligt via privata transportmedel".

Några timmar senare meddelade Tyskland att samtliga militära träningsinsatser som landet för närvarande har i Irak ställs in. Även Nederländerna ställer i träningsuppdrag i landet med hänvisning till ett ospecificerat säkerhetshot.

Enligt en talesperson för det tyska försvarsdepartementet baseras beslutet på att Tyskland har fått indikationer om potentiella Iranstödda attacker.

Den tyska militären uppges ha 160 soldater på plats i Irak. Nederländerna har omkring 170 anställda i Irak, både civila och militärer. Omkring 50 av dem tränar kurdiska styrkor i Erbil i norra Irak.

Tidskriften Focus rapporterar att USA:s beslut fattats gemensamt med samarbetsländer som bekämpar terrororganisationen IS i regionen.

Ökad anspänning

Spänningen i Mellanöstern har ökat den senaste tiden då Washington – efter att ha dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran – infört omfattande sanktioner mot Teheran. Iran har svarat med att dra sig delar av överenskommelsen och har hotat att stänga inloppet till Persiska viken, det Irankontrollerade Hormuzsundet. Omkring 15 miljoner fat olja passerar Hormuzsundet dagligen.

Nyligen stämplade USA Irans revolutionsgarde, en gren av försvarsmakten, som en terroristorganisation. Iran svarade med att terrorstämpla amerikanska styrkor i Mellanöstern.

Trots anspänningarna har både USA och Iran uttryckt att de inte vill att situationen utvecklas till ett krig.

**BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS TILLSAMMANS MED TT:S URSPRUNGLIGA TEXT OCH FÅR INTE ÅTERANVÄNDAS I ANDRA SAMMANHANG**

Kommentarer
|

Björn attackerade orienterare

Nyhetsbild
En annan björn. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
En man som orienterade råkade under lördagskvällen hamna mellan en björnhona och hennes unge i Ovanåkers kommun i Hälsingland, enligt polisen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan