|

Trump vill ha invandrare med hög kunskapsnivå

NyhetsbildZoom
USA:s president Donald Trump. Foto: Susan Walsh/AP/TT
Kraftigt minskad anhöriginvandring och stärkt gränssäkerhet. President Donald Trump har presenterat en ny plan för USA:s invandringssystem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Invandrare med hög kunskapsnivå, såsom vetenskapsmän och läkare, prioriteras i det nya systemet. I dagsläget utgör den gruppen omkring 12 procent av den totala invandringen medan anhöriga till personer som lever i USA står för mer än hälften.

Med presidentens nya plan ska dessa grupper kastas om och 57 procent av visumen ska gå till personer med särskilda kunskaper, hög utbildning eller jobberbjudanden. Reformen kräver även att invandrare lär sig engelska.

– Vi diskriminerar briljans. Men vi kommer inte göra det längre, sade presidenten under sitt tal i Vita husets rosenträdgård på torsdagskvällen.

Invandringen i stort minskar dock inte.

– Vi vill visa landet att Republikanerna inte är emot invandring, säger en regeringsföreträdare enligt public servicekanalen NPR.

Men enligt förslaget ska det så kallade visumlotteriet för vissa länder avslutas och gränsmurar byggas på "högprioriterade platser", skriver tidningen USA Today.

Planen ses som en strategiskt viktig del av Donald Trumps plattform inför presidentvalet 2020. Den berör dock enbart laglig invandring, inte de uppskattningsvis 11 miljoner papperslösa som redan lever i USA och inte landets omtvistade asylregler.

Bakom planen ligger presidentens rådgivare och svärson Jared Kushner samt rådgivaren Stephen Miller.

Kommentarer
|

Experter: Använd mobilen smart på semestern: "När du har en mobil närvarande stjäl den din tankekraft"

Nyhetsbild
Katarina Gospic är hjärnforskare, författare och föreläsare. Siri Helle, psykolog och författare har skrivit handboken "Smartare än din telefon" som bland annat handlar om hur du använder mobilen för att må bättre.
Att gå på semester från jobbet betyder inte nödvändigtvis en paus från sociala medier, vissa av oss blir till och med mer aktiva på plattformar som Facebook och Instagram. Men hur påverkas vi av de sociala medierna? Och går de att kombinera med att vara ledig och stressa ner?

Mest läst senaste veckan