|

May lovar "nytt, djärvt" brexitförsök

Theresa May. Arkivbild. Zoom
Foto: Toby Melville/AP/TT

Theresa May. Arkivbild.

Premiärminister Theresa May utlovar ett "nytt, djärvt erbjudande" i det brexitavtal som läggs fram i början av juni.Men Labourledaren Jeremy Corbyn låter sig inte entusiasmeras.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Theresa May ska göra ett sista försök att få sitt brexitavtal godkänt av parlamentet innan hon avgår som Storbritanniens premiärminister. Och hon uppmanar parlamentets ledamöter att se på det hon lägger fram med nya ögon.

I en kolumn i tidningen The Sunday Times utlovar May ett "nytt, djärvt erbjudande" med ett "förbättrat paket av åtgärder som jag tror kan vinna nytt stöd". Det framgår inte vad dessa förändringar kan vara, eller när en omröstning kan komma att äga rum.

Läckta dokument som The Telegraph tagit del av pekar dock på motsatsen. Enligt tidningen är Mays sista ansträngning att få till ett utträde bara en omformulering av tidigare förslag.

Corbyn skeptisk

Annons
Även Labourpartiets Jeremy Corbyn ställer sig skeptisk till premiärministerns löften.

– Vi har inte fått se det nya avtalet än men inget som jag har hört får mig att tro att det skiljer sig fundamentalt från tidigare avtal, så tills vidare så stödjer vi det inte, säger Corbyn i en tv-intervju i BBC-programmet "The Andrew Marr Show".

Kompromissamtalen mellan Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn brakade samman i fredags efter sex veckors fruktlösa överläggningar.

I BBC-programmet medverkade också Storbritanniens biståndsminister Rory Stewart. Enligt honom kom May och Corbyn bra överens i frågor om arbetstagares rättigheter, miljön och framtida handelsrelationer. I stället var det Corbyns krav på en ny möjlig folkomröstning om brexit som hindrade partiledarna från att komma överens, enligt Stewart.

– Det är att ta det för långt, säger han.

Brexitpartiet i täten

Det avtal som Theresa May förhandlade fram med EU har röstats ned av parlamentet tre gånger, den första gången med den största marginalen i parlamentets historia.

Stödet för Konservativa partiet och Labour sjunker snabbt inför det stundande EU-valet, enligt opinionsundersökningarna. I stället ser en stor del av väljarna ut att vända sig till den tidigare Ukip-ledaren Nigel Farages nya parti Brexitpartiet eller till Liberaldemokraterna, som vill att Storbritannien stannar i EU.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Ilskna protester mot polisvåld i Minneapolis

En protest med anledning av George Floyds död hölls även i Los Angeles på onsdagskvällen.
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

En protest med anledning av George Floyds död hölls även i Los Angeles på onsdagskvällen.

Demonstranter har drabbat samman med polis under en andra natt av protester i staden Minneapolis i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan