Roy Frilund årets kulturpristagare

Roy Frilund tycker att 39 år har gått snabbt, men vid närmare eftertanke är det oerhört mycket som hänt. Zoom
Foto: Tom Johanson

Roy Frilund tycker att 39 år har gått snabbt, men vid närmare eftertanke är det oerhört mycket som hänt.

Frilansjournalisten Roy Frilund fick motta kulturpriset då Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden hade sin stipendieutdelning i torsdags.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stiftelsen kunde dela ut en rekordsumma. Ordförande Ralf Jansson hade nöjet att berätta för den vältaliga publiken på Sällskapsklubben att man hade 103 stipendiater med anknytning till Karlebynejden som delade på drygt 99 000 euro.

Stiftelsens sekreterare, Peter Finell, konstaterade att man i år vid utdelningen av kulturpriset föll för Roy Frilund som gör en enorm idrotts- och kulturgärning genom att även lyfta upp småfotbollen. Roys ruta som publicerades i Österbottningen och senare i Österbottens tidning har blivit ett begrepp också utanför stadens gränser. Rutan gör nu sin fyrtionde säsong.

Roy Frilund tycker att 39 år har gått snabbt, men vid närmare eftertanke är det oerhört mycket som hänt.
Foto: Tom Johanson

Roy Frilund tycker att 39 år har gått snabbt, men vid närmare eftertanke är det oerhört mycket som hänt.


Frilund som är tagen av utmärkelsen säger att han under de 39 åren hittills har skrivit om över 20 000 matcher i de lägre serierna.

Till motiveringarna hör bland annat att Roys ruta förenat Karleby- och Jakobstadsregionen genom sina matchreferat.
Annons

– Utan Roy Frilund är det många som inte skulle veta att IF Standard är från Purmo eller var Karlebyföreningen Friska Viljor har sina rötter.

Finell tillägger att Frilund samtidigt också lyckats bygga broar över språkgränsen. Han har tidigare också fått utmärkelsen Årets brobyggare.

Frilund ses som en exemplarisk ambassadör som skapar en positiv atmosfär. Själv säger han sig vara mycket överraskad över utmärkelsen, och samtidigt mycket glad och tacksam.

Ralf Jansson säger att det är viktigt för stiftelsen att kunna stödja kulturen och idrotten i regionen.

– Speciellt viktigt är det att vi kan uppmuntra unga att skapa aktiviteter och att odla sina intressen.

Han säger att antalet ansökningar ökat något. Samtidigt har man inom stiftelsen varit överraskad över att en del av de föreningar som brukar söka stipendier i år saknades.

Jansson uppmanar föreningar och kulturaktiva att söka stipendier från stiftelsen. Han påpekar att man ändå har en del regler som ska beaktas. Ett kriterium är att man ska vara över 16 år.

Jansson tillägger att man inte ger två stipendier till samma förening. Därför bör man inom föreningarna ena sig kring en ansökan. För vanliga studier får man inte stipendium, inte helerl för att till exempel skaffa dator eller ett personligt musikinstrument. Stiftelsen betalar inte heller för resor. Verksamhet som får statliga och kommunala bidrag för berättigas inte heller stipendier från stiftelsen.

– Vi prioriterar nya idéer och ansökningarna ska ha en anknytning till Karlebynejden.

 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Karleby Energinät halverar elavgift – utmanar andra att göra samma sak

Karleby Energi säger att man vill hjälpa företag och privatpersoner att klara sig igenom coronakrisen.
Foto: Arkiv

Karleby Energi säger att man vill hjälpa företag och privatpersoner att klara sig igenom coronakrisen.

Karleby Energinät halverar avgiften på elöverföring för alla sina kunder och utmanar andra elnätsbolag att göra samma sak.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan