|

Förhandsröstningen avslutas på tisdag kväll

Sista dagen man kan förhandsrösta i EU-valet är tisdag den 21 maj. Zoom
Foto: Lehtikuva/Laura Ukkonen

Sista dagen man kan förhandsrösta i EU-valet är tisdag den 21 maj.

Den som tänkt förhandsrösta i EU-valet hinner ännu under tisdagen. Hittills har drygt 16 procent av väljarna avlagt sin röst.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Omkring 690 000 finländare har nu förhandsröstat i EU-valet, enligt Justitieministeriets resultattjänst. Det utgör 16,2 procent av alla röstberättigade. En dag återstår nu av förhandsröstningen – den som vill rösta på förhand hinner ännu under tisdagen. 

Den egentliga valdagen är på söndag den 26 maj.

I Vasa valkrets har 13,9 procent valt att rösta på förhand. I de svenskösterbottniska kommunerna har man förhandsröstat flitigast i Kaskö (23,4 procent) och i Vasa (17 procent). Det är en något större andel kvinnor än män som förhandsröstat.

Totalt 269 kandidater, fördelade på 18 partier, är uppställda i EU-valet i Finland.
Foto: Lehtikuva/Laura Ukkonen

Totalt 269 kandidater, fördelade på 18 partier, är uppställda i EU-valet i Finland.


Man kan förhandsrösta på vilket som helst av de över 900 allmänna förhandsröstningsställen som finns i landet. Den som väljer att rösta på valdagen på söndag kan endast avlägga sin röst i den vallokal som finns angiven på röstsedeln.
Annons

I förra EU-valet, år 2014, valde 17,4 procent av finländarna att rösta på förhand. Det totala valdeltagandet landade då på 41 procent.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Älg i nöd visade sig vara något annat

Räddningsverket fick på lördagen in ett ovanligt uppdrag.
Foto: Jenny Björklund

Räddningsverket fick på lördagen in ett ovanligt uppdrag.

Räddningsverket i Karleby var ute på ett ovanligt uppdrag på lördagen. Det de trodde skulle vara ett djurräddningsuppdrag visade sig vara något helt annat.

Mest läst senaste veckan