|

OECD sänker tillväxtprognosen

NyhetsbildZoom
Sänkt global tillväxtprognos från OECD. Arkivbild. Foto: Britta Pedersen DPA/AP/TT
En inbromsning i världshandelns tillväxt till följd av handelskonflikter gör att den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD sänker sin prognos för global tillväxt till 3,2 procent i år, från en tidigare beräkning på 3,3 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nästa år väntas en försiktig återhämtning till 3,4 procent.

"Den bräckliga globala ekonomin destabiliseras av handelsspänningar", skriver OECD:s chefsekonom Laurence Boone i en kommentar.

För svensk del konstaterar OECD att ekonomin är på väg att bromsa in till en tillväxt på 1,6 procent i år och nästa år. En tung faktor som OECD:s ekonomer lyfter fram är att det bromsar in i byggsektorn. Svag lönetillväxt och lägre bostadspriser antas samtidigt hålla tillbaka hushållskonsumtionen samtidigt som global osäkerhet slår mot investeringsklimatet.

Arbetslösheten i Sverige antas sluta sjunka, medan inflationen antas ligga i närheten av Riksbankens mål på 2 procent.

I rapporten konstaterar OECD samtidigt att handelskonflikter slår mot tillverkningssektorn globalt och stör gränsöverskridande värdekedjor, vilket skapar stor osäkerhet som i sin tur får många att tveka om investeringar.

Kommentarer
|

Köp av ny tv en djungel – vi reder ut begreppen att hålla koll på

Nyhetsbild
I grafiken om nya högupplösta tevesändningen finns ett fel. "HD-Ready"-symbolen räcker inte. Mottagaren måste vara av DVB-T2-typ.
Det finns oled-tv, smart-tv, ultra-HD och skärmar stora som en hel vägg. Det mesta är onödigt, men vissa saker är viktiga att fundera på.

Mest läst senaste veckan