|

FN: USA måste säkra rätt till trygga aborter

NyhetsbildZoom
Flera delstaters nya, stränga abortlagar har väckt stora demonstrationer landet över. Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Att frånta kvinnor rätten till säkra aborter kan leda till fler, osäkra och i värsta fall livshotande aborter, varnar FN.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi är oroade över det faktum att flera delstater i USA har röstat igenom lagar som kraftigt begränsar tillgången till säkra aborter för kvinnor, och som till och med kriminaliserar kvinnorna själva och de som utför aborterna, säger Ravina Shamdasani, FN:s talesperson i frågor som rör mänskliga rättigheter.

Lagarna diskriminerar fattiga kvinnor, och forskning visar att de sannolikt inte leder till färre aborter, utan fler osäkra aborter, poängterar hon.

Åtta amerikanska delstater har inom en kort period drivit igenom nya lagar som helt kriminaliserar, eller kraftigt sänker lägstanivån för, aborter.

Lagarna väntas ogiltigförklaras eftersom de strider mot ett prejudikat från högsta domstolen, som 1973 slog fast att kvinnor har rätt till abort i USA fram till 24:e veckan.

Visa fler
Kommentarer
|

Labourledaren Jeremy Corbyn till partiets parlamentsledamöter: Rösta nej

Nyhetsbild
Jeremy Corbyn. Foto: Lehtikuva/Daniel Leal-Olivas
Labourledaren Jeremy Corbyn uppmanar partiets parlamentsledamöter att rösta nej till den uppgörelse om brexit som EU och Storbritanniens regering kommit överens om.

Mest läst senaste veckan