|

FN: USA måste säkra rätt till trygga aborter

Flera delstaters nya, stränga abortlagar har väckt stora demonstrationer landet över. Zoom
Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Flera delstaters nya, stränga abortlagar har väckt stora demonstrationer landet över.

Att frånta kvinnor rätten till säkra aborter kan leda till fler, osäkra och i värsta fall livshotande aborter, varnar FN.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi är oroade över det faktum att flera delstater i USA har röstat igenom lagar som kraftigt begränsar tillgången till säkra aborter för kvinnor, och som till och med kriminaliserar kvinnorna själva och de som utför aborterna, säger Ravina Shamdasani, FN:s talesperson i frågor som rör mänskliga rättigheter.

Lagarna diskriminerar fattiga kvinnor, och forskning visar att de sannolikt inte leder till färre aborter, utan fler osäkra aborter, poängterar hon.

Åtta amerikanska delstater har inom en kort period drivit igenom nya lagar som helt kriminaliserar, eller kraftigt sänker lägstanivån för, aborter.

Lagarna väntas ogiltigförklaras eftersom de strider mot ett prejudikat från högsta domstolen, som 1973 slog fast att kvinnor har rätt till abort i USA fram till 24:e veckan.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finnair med bland värstingarna på svarta listan – betalade inte ersättningar för försenade flyg

Både Finnair och Ryanair finns med på svarta listan.
Foto: Jonas Brunnström

Både Finnair och Ryanair finns med på svarta listan.

Ryanair och Finnair har struntat i att betala sina kunder tiotusentals euro i ersättning för försenade eller inställda flyg. Nu toppar de tidningen Råd & Röns svarta lista.

Mest läst senaste veckan