ISHOCKEY-VM Grupp B

• Sverige – Ryssland 4–7 (1–0, 0–6, 3–1)

Nu ska ett tilltufsat svenskt lag resa till Kosice där Finland väntar i kvartsfinal på torsdag.

Frågan är om svenskarna kan komma tillbaka efter utskåpningen i Bratislava.

Förlusten är den största i VM under Rikard Grönborgs tid som förbundskapten. Sverige förlorade med 0–6 mot Kanada i kvartsfinal i Pär Mårts sista VM-turnering 2016.

Sverige är i Slovakien för att jaga sitt tredje raka guld – men efter tisdagens utskåpning finns inte mycket guldskimmer kring det svenska laget.

Tre Kronors chanser att avancera från sin tredjeplats och slippa resa till Kosice, en resa på strax under fem timmar med snabbtåg, såg ohyggligt svår ut på förhand. Det krävdes vinst med tre måls marginal, men minst 4–1, för att lugga ryssarna på gruppsegern och en 3–0-seger för att klättra upp på andra plats.

Det mot ett Ryssland som hade tagit sex raka segrar och bara släppt in tre mål.

Det började lovande för Sverige. Det bitvis osäkra försvarsspelet var borta, liksom felpass och pucktapp. Ryssarna tilläts knappt skapa något alls i första perioden. I stället styrde Gabriel Landeskog in 1–0 och Loui Eriksson var centimetern från att styra in tvåan i numerärt överläge.

– Jag tycker första perioden är vår bästa period i den här turneringen, säger förbundskapten Rikard Grönborg till SVT.

Men i andra perioden började de ryska stjärnorna att glänsa. Det svenska spelet blev allt mer osäkert för att till slut helt krackelera. Det blev sex raka ryska mål bakom Jacob Markström, som fick chansen då Henrik Lundqvist vilades.

Det första kom redan efter 57 sekunder. Ett par svenska spelare bytte och blixtsnabbt vände ryssarna. När backen Adam Larsson samtidigt stötte framåt fick Ryssland ett två mot en-läge som Artiom Anisimov avslutade.

Sedan rann det på.

Jevgenij Dadonov styrde in sitt sjunde VM-mål fram till 2–1 efter och Alexander Ovejtkin, världens hetaste målskytt, sköt 3–1.

Kirill Kaprizov, Michail Grigorenko och Jevgenij Malkin fyllde på och ryssarna fick göra lite som de ville medan svenskarna tittade på.

Jacob Markström stod fortfarande kvar i den svenska kassen.

– Det kändes som allt gick in i andra perioden. Vi startar helt okej, sedan gick vi bort oss, säger Grönborg.

– Offensivt känner vi oss starka, men vi måste ta bort de där grejerna defensivt

I tredje perioden reducerade William Nylander, Oliver Ekman-Larsson och John Klingberg medan Dmitrij Orlov gjorde ryssarnas sjunde mål.

Tre Kronor har spelat en mängd klassiska mästerskapsmatcher mot Finland med 3–2-segern i OS-finalen 2006 som höjdpunkt för svensk del. Dessutom har laget fem raka segrar mot Finland i stora matcher.

Senaste finländska vinsten var just i Slovakien. Finland krossade Sverige med hela 6–1 i VM-finalen 2011 efter att ha vunnit tredje perioden med 5–0.

Byt ut 2011 års tredje period till andra perioden mot Ryssland och genomklappningarna påminde en hel del om varandra.

Sverige och Finland möts i torsdagens sena kvartsfinal i Kosice. Det blir alltså nedsläpp 21.15 finsk tid.

Kanada tog hem grupp A efter 3–0 mot USA och möter Schweiz i kvartsfinal i Kosice. Tyskland ställs mot Tjeckien i Bratislava.