|

Svenska NHL-stjärnan vill skapa sitt eget Finlandsminne

NyhetsbildZoom
Patric Hörnqvist vill vinna VM-guld. Foto: Claudio Bresciani/TT
Det är rivalmöte på gång och det blir förmodligen heta känslor. Sveriges nyckelanfallare Patric Hörnqvist har inga egna höjdare från matcher mot Finland att plocka fram – ännu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När den 32-årige yttern, tvåfaldig Stanley Cup-mästare med Pittsburgh, var med och vann VM-guld med Tre Kronor i fjol var det hans första mästerskapsmedalj med svenska landslaget.

Så Patric Hörnqvists bästa Finlandsminne sorterar han ut från yngre dagar och från tv-soffan.

– Det var den där vändningen från 1–5 till 6–5, säger han om klassikern från VM i Helsingfors 2003.

Nu vill han skapa ett eget. Och med tanke på hur Hörnqvist, William Nylander och Alexander Wennberg i förstakedjan har öst in sammanlagt 34 poäng är det inte helt osannolikt att det skulle kunna bli så i torsdagens kvartsfinal.

Energiforwarden som är kung framför motståndarmålet – han kallas grythund av förbundskapten Rikard Grönborg – har gjort 6 mål och 9 poäng på 7 matcher.

Centern Alexander Wennberg har stått för 3+5.

Och pucktrollaren William Nylander är med sina 5+12 bara en poäng från att tangera alla tiders svenska poängrekord i VM-sammanhang, Nisse Nilssons 18 poäng från 1962.

– Han är en grymt skicklig hockeyspelare. När han har pucken på sin klubba kan allt hända. Han vrider och vänder och har alltid huvudet uppe, jag och Wennberg försöker ge honom så mycket tid och utrymme som möjligt där ute och gå hårt på mål, säger Hörnqvist.

Tre Kronor fick dagen efter storförlusten mot Ryssland (4–7) ta tåget från huvudstaden Bratislava till Slovakiens näst största stad Kosice – en knappt fem timmar lång resa till andra sidan landet.

Laget valde att göra onsdagens träning frivillig och hade i stället ett spelarmöte för att bena ut härdsmältan i andra perioden i ryssmatchen som laget förlorade med 0–6.

Hur går man vidare från det?

– Det är lätt att göra. Vi stängde matchen i dag, kollade på video och tog tillvara på de bra sakerna vi gjorde och redde ut de mindre bra.

Förbundskapten Rikard Grönborg har pratat om att ”få ihop lagren”, alltså att hålla ihop laget och täcka upp för varandra på ett bättre sätt.

– Det är väl att man ska lita på varandra, det är vad det går ut på. Det är en lagsport och även om någon går bort sig, vilket kommer att hända, så gäller det att andra- och tredjelagren är där och förstör för finnarna, säger Hörnqvist.

Han ser fram emot kvartsfinalen.

– Det kommer att vara bra atmosfär på rinken så det kommer att bli grymt kul att spela. Som svensk har man alltid sett matcherna mot Finland och den rivaliteten vi har mot dem. Vi vill vinna VM-guld och då vill man slå alla lag.

Visa fler
Kommentarer
|

Fördel i cupen för Kronan – besegrade KuRy på bortaplan

Finska cupen i ishockey körde i gång i helgen. För Kronans del innebär det ett dubbelmöte mot KuRy. Det ser bra ut efter lördagens drabbning i Kurikka.

Mest läst senaste veckan