Finlands hemvävda lag, med endast två spelare med NHL-erfarenhet, gör allt för att lägga över favoritskapet på Sverige som har 21 NHL-spelare i VM-laget.

Efter dagens matchvärmning i Steel Arena i Kosice valde svenskarna att rycka på axlarna åt Finlands försök.

– Det är kvartsfinal nu, det spelar ingen roll vem man möter. Man måste komma ut med samma mentalitet oavsett motstånd. Vi ska fokusera på oss och att få en bra start. Det är en match och det gäller att vara bra i slutspelet, säger Los Angeles-anfallaren Adrian Kempe.

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen lägger över allt favoritskap på Sverige.

– Alla vet vad som följer om Sveriges NHL-lag förlorar den här matchen. Rädslan för en förlust kan nog stiga upp till ytan och får vi en bra start på matchen så blir det säkert nervigt för dem, säger Jalonen.

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen lägger över pressen på Sverige.

Finland vann VM-premiären med 3–1 över ett Kanada med uteslutande NHL-spelare. Sverige besegrade Finland med 2–1 i EHT-turneringen precis före VM och Johan Garpenlöv säger:

– Finland spelar ett väldigt tajt försvarsspel och de är tajta i mittzon. De väntar på motståndarnas misstag och vill spelvända därifrån. Vi tycker också att de har ett ganska effektivt anfallsspel när de väl kommer ner där. De söker upp backarna och tar tidiga skott med två spelare framför mål som är väldigt aggressiva.

Sverige har gjort nästan dubbelt så många mål som Finland så här långt i VM – 41 mot 22. Men också släppt in fler mål – 21 mot 11.

– Vi har visat i offensiven hur pass bra vi är. Det gäller att vi är tajta i försvaret också så ska vi kunna vinna matchen, säger Adrian Kempe.

Sverige hade en obligatorisk matchvärmning, men målvakten Henrik Lundqvist saknades. Stjärnan från New York Rangers har inte varit med på en enda matchvärmning när han ska spela på kvällen, men Johan Garpenlöv svävar ändå på målet när han får frågan om Lundqvist hade fått välja själv.

– Ja, den behöver vi inte diskutera här, den spar vi. Det är … Han tyckte det var bäst för honom.