|

Svenska förbundskaptenens era över: "Jättebittert"

Förbundskapten Rikard Grönborg har gjort sin sista match i Tre Kronors bås. Zoom
Foto: Claudio Bresciani/TT

Förbundskapten Rikard Grönborg har gjort sin sista match i Tre Kronors bås.

Sveriges VM är över efter en kvartsfinalförlust mot Finland. Likaså Rikard Grönborgs tid som förbundskapten för Tre Kronor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jättebittert så klart, säger förbundskaptenen som efter 5–4-förlusten mot Finland nu kliver av för ett nytt tränaräventyr i schweiziska ZSC Lions.

Köln och Paris 2017, Köpenhamn 2018 – check.

Bratislava och Kosice 2019 – nej.

Förbundskapten Rikard Grönborgs sista resa med Tre Kronor var aldrig riktigt nära att få något glimrande slut med ett historiskt VM-guld i tredje raka turneringen.

Annons
50-åringen fick i stället avsluta sina fyra år som huvudansvarig i Sveriges bås med en sorti i kvartsfinalen i Kosice på torsdagskvällen.

– Det känns som att vi genom hela turneringen kämpat hockey väldigt mycket, men inte riktigt fått det att lossna fullt ut. Försvarsspelet är något annat som vi verkligen har tryckt på och försökt få ordning på, men inte lyckats med det, säger Grönborg.

Finland, utan några ordinarie NHL-spelare, blev en alldeles för svår uppgift som resulterade i en förlust i förlängning – för ett Sverige med rekordantalet 21 NHL-spelare.

– De fick ju inga ja från sina NHL-spelare och har spelat tillsammans med samma lag i två månader. Man ser att de spelar väldigt ikuggat och kan dra på lite mer medan vi kanske väntat lite mer på den här kemin och att få laget att lyfta. Det har vi lyckats med de två senaste åren med samma koncept, så det är svårt att sätta fingret på varför det gick så här, säger Grönborg.

Han får frågan vad han kommer att ta med sig från sina år med Tre Kronor och svenska juniorlandslaget.

– När allt är sagt och gjort tror jag att jag kommer att minnas VM-gulden två år i rad, som vi inte hade gjort sedan början av 1990-talet, VM-guld på hemmaplan 2013 (som assisterande) och JVM-guldet som vi bara lyckats med två gånger i historien. Så det kommer man att ta med sig.

För Grönborg väntade en tung, drygt fem timmar lång, tågresa tillbaka till Bratislava för att packa ihop prylarna på hotellet.

När han är tillbaka på svensk mark väntar en hel del administrativt arbete innan han hamnar ”mellan två jobb”. Det är dock en tillvaro som han inte behöver befinna sig i allt för länge, då han inför VM skrev på ett tvåårskontrakt med den schweiziska klubben ZSC Lions.

Zürichklubben har blivit mästare sex gånger på 2000-talet, men hade en misslyckad säsong senast och klarade sig kvar i kval.

Tidigare assisterande tränaren Johan Garpenlöv tar över huvudansvaret för Tre Kronor.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Helt klart för NHL-spel i augusti

Edmontonspelarna, med Oscar Klefbom i mitten, kan fira att NHL återupptar säsongen den 1 augusti, i deras hemstad. Arkivbild.
Foto: Graham Hughes/AP/TT

Edmontonspelarna, med Oscar Klefbom i mitten, kan fira att NHL återupptar säsongen den 1 augusti, i deras hemstad. Arkivbild.

Nu är det klart. NHL återupptar den avbrutna säsongen med spel i Edmonton och Toronto från den 1 augusti.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan