|

USA siktar mot månen – men chefen hoppar av

Nasas högste chef Jim Bridenstine och Space X vd Elon Musk vid ett tidigare tillfälle. Zoom
Foto: John Raoux

Nasas högste chef Jim Bridenstine och Space X vd Elon Musk vid ett tidigare tillfälle.

Den ansvarige för USA:s nysatsning på månfärder har avgått efter bara sex veckor på posten. Beskedet kom timmarna efter en presentation av en ambitiös tidtabell för att sätta amerikaner på månen igen inom fem år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Insatta källor säger till nyhetsbyrån Reuters att Mark Sirangelo eskorterades ut ur rymdstyrelsen Nasas högkvarter när han hade lämnat in sin avskedsansökan på torsdagen.

Det spekuleras i att en orsak till den snabba sortin är att månprogrammet som Sirangelos chef Jim Bridenstine lade fram samma dag fick ett ljummet mottagande. Rymdsatsningar är dyra och osäkra, och därför ofta kontroversiella.

Månprogrammet kallas Artemis, döpt efter tvillingsystern till Apollo i den grekiska mytologin. Artemis 1 är en obemannad sonderingskapsel som ska skjutas upp redan nästa år. Artemis 2 ska också cirkla månen utan att landa, men med besättning, runt år 2022. Och 2024 är det dags för Artemis 3, som för första gången på ett halvt århundrade ska landsätta människor på månen, däribland den första kvinnan.

Men många tvivlar på den ambitiösa planen. Den är också svårare att överblicka än forna månprogram, i och med att Nasas rymdsatsningar numera görs i samarbete med privata företag som Jeff Bezos raketprojekt Blue Origin. Och liksom Bezos rival Elon Musk, vars raketföretag Space X också figurerar i sammanhanget, drömmer Bridenstine om mer långväga destinationer än månen.

Annons
– Vårt slutgiltiga mål är att ta oss vidare till Mars, vi ska inte fastna på månens yta, säger Nasa-chefen Bridenstine enligt medier i USA.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finländsk man dog i dykarolycka i Norge

Dykarolycka skedde i Nordland i norra Norge.
Foto: Pixabay

Dykarolycka skedde i Nordland i norra Norge.

NRK skriver att både den avlidne och gruppen han dök med är finländska medborgare. Orsaken till olyckan är ännu okänd.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan