|

Tvåspråkiga Lykeion ordnar sångtävling – "Vi tävlar tillsammans, inte mot varandra"

NyhetsbildZoom
Martta Palola ackompanjerades av Kerstin Weckström och uppträdde med Lady Gagas låt Always remember us this way. Foto: Milja Ångerman
Det tvåspråkiga gymnasiecampuset Lykeion startade en ny tradition på onsdagen – en sångtävling för eleverna i Vasa gymnasium och Vaasan lyseon lukio.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är modiga typer som ställer sig här på scenen på Vasa torg och sjunger. Hade tävlingen ordnats i skolan skulle fler deltagit, säger  Tomas Brännkärr, lärare vid Vasa gymnasium. 

Åtta finalister, fem från Vaasan lyseon lukio och tre från Vasa gymnasium. Så såg startfältet ut då sångtävlingen The Voice of Lykeion drog igång på onsdagen. Men det var bara sju sångare som stod på scen framför publiken på Vasa torg.

– Dessvärre kunde inte vår tredje finalist, Mira Bäck som är ordförande i elevkårsstyrelsen, delta. Hon har också varit med och ordnat evenemanget, säger Brännkärr. 

Daniel Mitts på sång och Mikko Nieminen på gitarr framförde en egen låt som heter Dome of glass. Foto: Milja ÅngermanDe andra deltagarna från Vasa gymnasium var Daniel Mitts ackompanjerad av Mikko Nieminen och Martta Palola ackompanjerad av Vasa gymnasiums musiklärare Kerstin Weckström. 

Daniel Mitts och Mikko Nieminen uppträder med en egen låt som heter Dome of glass och Martta Palola uppträder med sången Always remember us this way av Lady Gaga. Även två flickor från Vaasan lyseon lukio har valt att uppträda med en Lady Gaga låt, närmare bestämt Shallow. 

Jennifer Honkala, Vasa gymnasium, och Lauri Ylimäki, Vaasan lyseon lukio, höll i trådarna under sångtävlingen. Foto: Milja ÅngermanI mars beslöt elevkårsstyrelserna
 i respektive skolor att de skulle ordna en artisttävling tillsammans. Tanken var att alla skulle få anmäla sig och det fanns inga gränser för hur uppträdandet skulle framföras. 

– Man fick välja om man ville sjunga solo, i duett eller grupp och alla har själva bestämt hur de ville bli ackompanjerade, säger Brännkärr. 

"Vi vill att det här ska bli en tradition."
Anne Levonen
Rektor vid Vasa gymnasium
 

Om fler än tio personer hade deltagit hade Lykeion ordnat kvaltävlingar, men detta år räckte antalet till en finaltävling. 

– Vi vill att det här ska bli en tradition, men tills nästa år får vi kanske förnya konceptet lite. Det är svårt att ha evenemanget såhär sent på året då många redan har sommarlov, säger Vasa gymnasiums rektor Anne Levonen.

– Vi har ett jämnt resultat så kom ihåg att rösta, uppmanade konferenciererna när alla uppträtt. 

Röstningen skedde på plats via Wilma, där elever, lärare och föräldrar kunde gå in och rösta på sin favorit. 

– Det viktiga att poängtera här är att vi tävlar tillsammans, inte skolorna mot varandra, säger Brännkärr.

Martta Palola, första årets studerande vid Vasa gymnasium, tog hem vinsten i den första "The voice of Lykeion"-tävlingen. Foto: Milja ÅngermanVasa gymnasium fick fina resultat i sångtävlingen. På tredje plats kom Mitts och Nieminen med sin egenskrivna låt och första platsen knep Palola. 

– Jag hade inte alls förväntat mig någon vinst, så det känns jättebra, säger Palola. 

Hon har tyckt om att sjunga så länge hon minns och har tagit sånglektioner sedan hon gick i femman. 

– Jag funderade nog ett tag innan jag valde att ställa upp i tävlingen, jag tänkte bara; vad har jag att förlora på att ställa upp? 

The voice of Lykeion

  • En sångtävling som ordnas av det tvåspråkiga gymnasiecampuset Lykeion (Vasa gymnasium och Vaasan lyseon lukio).
  • Ordnades för första gången i år men blir förhoppningsvis en tradition.
  • De tre bästa bidragen får en liten pengagåva och ära och berömmelse.
  • Alla elever får själva bestämma låt och hur man framför den.
 

Kommentarer

Nykarlebyveckan i dag: Cykelteknik och tårtbuffet

Nyhetsbild
Bland annat blir det stickning på Juthbacka. Foto: Arkiv
För alla de som tycker om att lattja med cykeln i centrum byggs i dag en cykelteknikbana. efter det kanske det smakar med tårtbuffet?

Mest läst senaste veckan