Som skäl för inbromsningen anger biljätten att den inte längre tror att det går att få till ett avtal med den franska regeringen.

Ännu sent på onsdagskvällen såg det ut att bli grönt ljus för fusionen, men efter ett styrelsemöte i Renault skrev företaget i ett uttalande att styrelsen "inte kunde fatta ett beslut efter det att den franska statens representanter begärt att ajournera omröstningen till ett senare möte".

Den franska staten, som äger 15 procent av Renault, har begärt att få mer inflytande i det fusionerade företaget, starkare garantier för att franska arbetstillfällen inte försvinner och bättre villkor för franska aktieägare för att kunna godkänna affären, som värderas till 35 miljarder dollar och skulle skapa världens tredje största bilmärke.

Fiat Chrysler svarade tidigt på torsdagen med att dra tillbaka sitt förslag. "Fiat Chrysler är fortsatt fast övertygat om att det finns intresse för sitt erbjudande, men det finns för tillfället ingen politisk vilja i Frankrike för att nå ett avtal", skriver företaget i ett uttalande.

Den franske finansministern Bruno Le Maire säger att han vill få till ett nytt styrelsemöte för Renault på tisdag.