|

Hård marknadsdom mot skrotat bud på Renault

NyhetsbildZoom
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP/TT
Marknaden reagerar hårt på nyheten om att Fiat Chrysler är missnöjt med den franska statens villkor och drar tillbaka sitt förslag om samgående med Renault. Enligt den franska regeringen ställde sig Renaults partner Nissan avvisande till det slutliga anbudet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"En uppgörelse hade nåtts om tre av de fyra villkoren. Det som återstod var att erhålla det uttryckliga stödet från Nissan", skriver Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i ett uttalande.

Den franska staten, med 15 procent av aktierna, är största ägare i Renault. Enligt Le Maire har regeringen samtalat konstruktivt med alla parter i förhandlingarna, där också bland andra Renaults partner Mitsubishi ingått.

Ännu sent på onsdagskvällen såg det ut att bli grönt ljus för fusionen. Enligt en källa pressade de franska förhandlarna Nissan att godta en fusion, och samtalen uppges ha avbrutits tre gånger för ytterligare konsultationer.

Mer inflytande

Men efter ett styrelsemöte i Renault skrev företaget i ett uttalande att styrelsen "inte kunde fatta ett beslut efter det att den franska statens representanter begärt att ajournera omröstningen till ett senare möte".

Den franska staten har begärt att få mer inflytande i det fusionerade företaget, starkare garantier för att franska arbetstillfällen inte försvinner och bättre villkor för franska aktieägare för att kunna godkänna affären, som värderas till 35 miljarder dollar (cirka 330 miljarder kronor) och skulle skapa världens tredje största bilmärke.

Fiat Chrysler svarade tidigt på torsdagen med att dra tillbaka sitt förslag. "Fiat Chrysler är fortsatt fast övertygat om att det finns intresse för sitt erbjudande, men det finns för tillfället ingen politisk vilja i Frankrike för att nå ett avtal", skriver företaget i ett uttalande.

Nytt styrelsemöte

Frankrikes budgetminister Gérald Darmanin hoppas att dörren inte är stängd och uppger att regeringen gladeligen skulle titta på ett nytt förslag om Fiat Chrysler är villigt att återgå till förhandlingsbordet.

– Samtalen kan komma att återupptas framöver, säger han till radiokanalen Franceinfo.

Bruno Le Maire säger att han vill få till ett nytt styrelsemöte för Renault på tisdag.

Marknaden reagerade hårt på nyheten om att planerna på samgående har gått i baklås. Aktien i Renault rasade drygt 7 procent medan Fiat Chrysler tappade kring 3 procent. (TT-Reuters)

Kommentarer
|

Halpa-Halli bygger ny affär – flyttar till Klemetsö nästa vår

Nyhetsbild
Illustration över nya HalpaHalli i Vasa.
Efter en längre tids sökande har Halpa-Halli äntligen hittat en tomt att bygga en ny affär på i Vasa. Samtidigt byggs också en ramp som ska underlätta trafiken till affären från Karlebyvägen.

Mest läst senaste veckan