|

Döda hittade – i skräpaktion på Mount Everest

NyhetsbildZoom
Säckar med ihopsamlade sopor på Mount Everest från maj i år. Foto: Niranjan Shrestha
Elva ton sopor har avlägsnats under en skräpinsats på världens högsta berg Mount Everest. Under skräpletandet hittades fyra döda människor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är inte känt när personerna omkom och kropparna har flugits till ett sjukhus i Katmandu för identifiering.

Hittills i år har minst elva människor omkommit när de försökt bestiga jordens högsta berg Mount Everest, på gränsen mellan grannländerna Nepal och Kina.

Skräpaktionen på Mount Everest har pågått i sex veckor. Bland soporna fanns matförpackningar, burkar, flaskor plast – och mänsklig avföring.

Det hela flögs ned med helikoptrar eller kördes ned från det 8 000 meter höga berget.

– Vi har samlat ihop det (soporna) men att ta hand om det är också väldigt viktigt, säger Dandu Raj Ghimie, från turistdepartementet i Nepal under ett tv-sänt tal.

Intresset för att bestiga berg har ökat på senare år och nedskräpning på Mount Everest har länge varit ett stort problem.

|

Grönlands istäcke smälter snabbare än trott

Nyhetsbild
Isberg flyter i en fjord efter att ha kalvat från glaciärer i det grönländska istäcket, som täcker runt 80 procent av ön. Arkivbild. Foto: David Goldman/AP/TT
Inom nästa årtusende kan Grönland komma att göra skäl för sitt namn. Den tjocka is som täcker ön smälter snabbare än vad forskare tidigare uppskattat. Parallellt smälter Himalayas glaciärer i en oroväckande takt, visar en ny studie.

Mest läst senaste veckan