|

Hotade med sprängmedel – blev beskjuten av polis

NyhetsbildZoom
Centralstationen i Malmö har utrymts och spärrats av sedan en hotfull man beskjutits av polis. Foto: Johan Nilsson/TT
Mannen uppträdde hotfullt inne på Malmö centralstation och påstod att de två väskor som han bar på innehöll vapen och sprängmedel. När polisen kom fram sköt de honom i benen och sprängde sönder hans väskor – och mannen misstänks för försök till mord.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Händelseförloppet blev så pass hotfullt att polismännen kände sig trängda. Det är en polisman som det i läget avlossar vad vi kallar verkanseld, säger kommenderingschef Per-Olof Söyseth vid en presskonferens.

Mannen, som bedöms vara i medelåldern, skottskadades i båda benen och vårdas på sjukhus. Polisen ska ha skjutit två eller tre skott.

Ett stort område kring Malmö C fick utrymmas under den tid som nationella bombskyddet jobbade på stationen. Foto: Johan Nilsson/TTSköt sönder väskorna

Den hotfulle mannen påstod att hans två väskor innehöll både skjutvapen och sprängmedel. Detta ledde till att stationen utrymdes och bombtekniker kallades till platsen.

– Så småningom valde bombskyddet att skjuta sönder väskorna, säger Per-Olof Söyseth.

Polisen tror sig kunna utesluta att väskorna innehöll vapen eller något annat farligt, men det är ännu inte helt klarlagt vad de innehöll. Innan ett terrordåd kan uteslutas kommer teorin att finnas med i utredningen.

– Men vi har ingenting i dagsläget kring honom och hans yttrande som tyder på det (ett terrorbrott), säger kommenderingschefen.

Mannen har själv uppgett vem han är, men hans identitet har ännu inte kunnat bekräftas. Polisen har gjort flera husrannsakningar och kontroller av fordon. Mannen har inte varit samarbetsvillig i förhör.

– Den hotfullhet som han redan visade nere på centralen, den har fortsatt sedan efter att han frihetsberövades, säger Per-Olof Söyseth.

En man har blivit skjuten av polis på Malmö centralstation efter att ha uppträtt hotfullt och sagt att han hade vapen och sprängmedel i sina väskor. Bombtekniker kallades till platsen och sköt sönder väskorna. Foto: Johan Nilsson/TT"Omfattande efterutredningar"

Det var flera privatpersoner och väktare som larmade om den hotfulle mannen vid 11-tiden. Om utomstående riskerade att skadas av polisens skott är oklart.

– Det kommer vi att titta på. Alltid när man avlossar ett tjänstevapen kommer det att ske omfattande efterutredningar, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.

Avspärrningarna kring Malmö C hävdes strax efter klockan 16 och trafiken kunde börja rulla igen. Polisen kommer att vara närvarande på flera platser i Malmö under dagen.

– Det skapar trygghet och visar att vi finns där ute för allmänheten, säger lokalpolisområdeschef Andy Roberts på presskonferensen.

En man har blivit skjuten av polis på Malmö centralstation efter att ha uppträtt hotfullt och sagt att han hade vapen och sprängmedel i sina väskor. Foto: Johan Nilsson/TT

Kommentarer
|

Man kissade från bro – fyra till sjukhus

Nyhetsbild
En sightseeingbåt i Berlin. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Foto: Jockel Finck/AP/TT
Offentlig urinering är visserligen straffbart på sina håll, men brukar då ses som ett brott utan offer. Och den man som bestämde sig för att lätta på trycket från en bro i Berlin i fredags eftermiddag kunde nog inte förutse konsekvenserna av sin till synes obetydliga förseelse.

Mest läst senaste veckan