|

Grekiskt nyval bekräftat

NyhetsbildZoom
Premiärminister Alexis Tsipras och hans Syriza har lidit svidande valförluster. Nu väntar nyval i Grekland. Arkivbild. Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Det blir som väntat nyval i Grekland. Det bekräftades på måndagen sedan landets president accepterat premiärminister Alexis Tsipras begäran om att upplösa parlamentet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tsipras aviserade sin avsikt att utlysa nyval redan i slutet av maj, sedan hans vänsterparti Syriza med god marginal sett sig slaget av det konservativa oppositionspartiet Ny demokrati i både lokalval och EU-val.

Regeringens mandatperiod löper inte ut förrän i oktober, men Tsipras säger att en "utdragen, fyra månaders valkampanj kan hota ekonomins stadiga kurs". I stället föreslår premiärministern att nyvalet ska hållas den 7 juli.

44-årige Tsipras har lett Greklands regering sedan 2015. Han kandiderade ursprungligen på att stoppa nedskärningar men har själv tvingats acceptera nödlån och åtstramningskrav från EU.

Kommentarer
|

Märklig Google-översättning förbryllar

Nyhetsbild
Googles översättningsprogram har översatt ordet "bekymrad" till "glad" på kinesiska. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Mitt under dagar av intensiva protester har flera användare på sociala medier i Hongkong reagerat på en motsägelsefull översättning i tjänsten Google translate. Felet väcker frågor om Fastlandskinas försök att slå ned på kritik mot dess politik.

Mest läst senaste veckan