|

Rysk journalist släpps efter protester

NyhetsbildZoom
En man protesterar mot gripandet av Ivan Golunov i S:t Petersburg i Ryssland. Arkivbild. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Den ryske journalisten Ivan Golunov kommer att släppas ur husarresten. Det finns inte längre några misstankar mot honom, enligt inrikesdepartementet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Polisen har tidigare hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter rättsmedicinska och genetiska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av avsaknad av bevis", skriver inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande som citeras av den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Kolkoltsev skriver vidare att han ska be president Vladimir Putin att avskeda två högt uppsatta polischefer i Moskva med anledning av gripandet, rapporterar Reuters.

– Vi kan bara välkomna beslutet. Jag anser att det är väldigt viktigt för civilsamhället och för solidariteten med ryska journalister, säger Vladimir Solovjov, chef för Rysslands journalistförbund, till Interfax.

Golunov jobbar på nyhetssajten Meduza som är baserad i Lettland för att kringgå ryska censurlagar.

I en ovanlig solidaritetsgest har flera tidningar gått samman till stöd för journalisten med förstasiderubriken "Jag är/Vi är Ivan Golunov", samtidigt har flera ryska kändisar och kulturpersonligheter öppet ställt sig på hans sida.

I helgen pågick protester i Ryssland mot gripandet och nya har planerats till nationaldagen den 12 juni.

Kommentarer
|

Märklig Google-översättning förbryllar

Nyhetsbild
Googles översättningsprogram har översatt ordet "bekymrad" till "glad" på kinesiska. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Mitt under dagar av intensiva protester har flera användare på sociala medier i Hongkong reagerat på en motsägelsefull översättning i tjänsten Google translate. Felet väcker frågor om Fastlandskinas försök att slå ned på kritik mot dess politik.

Mest läst senaste veckan