|

FN: Här är länderna som kränkt arbetsrätten

NyhetsbildZoom
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S), som i går talade under ILO:s årskonferens, föredrar skampåle framför strängare straff. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
FN-organet ILO har publicerat sin svarta lista över länder som kränkt arbetstagares rättigheter. Turkiet, Zimbabwe och Brasilien är några av de utpekade.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Internationella arbetsorganisationen (ILO), som just nu håller konferens i Genève, presenterar varje år en lista över länder som har kränkt FN-organets konventioner. I år kommer 24 regeringar att kallas till ILO:s tillsynskommitté för att grillas om sin syn på arbetsrätten, rapporterar Arbetet Global.

Bland annat anklagas Turkiet för att ha kränkt ILO:s kärnkonvention 87, som garanterar rätten till facklig organisering. Sedan kuppförsöket sommaren 2016 har landets regering förbjudit strejker och frihetsberövat fackliga ledare.

ILO har inga formella sanktionsmekanismer. Tanken är att den svarta listan ska fungera som en slags internationell skampåle, men om ett land trots uppsträckningen inte förbättrar sig väntar varken böter eller uteslutning.

Kommentarer
|

Märklig Google-översättning förbryllar

Nyhetsbild
Googles översättningsprogram har översatt ordet "bekymrad" till "glad" på kinesiska. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Mitt under dagar av intensiva protester har flera användare på sociala medier i Hongkong reagerat på en motsägelsefull översättning i tjänsten Google translate. Felet väcker frågor om Fastlandskinas försök att slå ned på kritik mot dess politik.

Mest läst senaste veckan