|

Formell begäran från USA att Assange utlämnas

NyhetsbildZoom
Wikileaksgrundaren Julian Assange. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT
USA:s justitiedepartement har nu lämnat in en formell begäran om att Storbritannien lämnar ut Wikileaksgrundaren Julian Assange, som bland annat misstänks för att ha brutit mot landets spionerilagar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har nu tagit emot den kompletta begäran om utlämning, säger en talesperson för det brittiska departementet för inre säkerhet.

Assange avtjänar ett fängelsestraff på 50 veckor för att 2012 ha brutit mot borgensbestämmelser sedan Sverige begärt honom häktad för sexualbrott.

I april 2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där flera civila skjuts ihjäl i Irak – en händelse som dittills tystats ned. Därefter fortsatte Wikileaks att publicera hemliga amerikanska dokument, främst om USA:s förehavanden i Afghanistan och Irak.

Enligt det amerikanska åtalet samarbetade Assange med den tidigare underrättelseanalytikern Chelsea Manning för att få tillgång till de hemliga dokumenten.

|

Man kissade från bro – fyra till sjukhus

Nyhetsbild
En sightseeingbåt i Berlin. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Foto: Jockel Finck/AP/TT
Offentlig urinering är visserligen straffbart på sina håll, men brukar då ses som ett brott utan offer. Och den man som bestämde sig för att lätta på trycket från en bro i Berlin i fredags eftermiddag kunde nog inte förutse konsekvenserna av sin till synes obetydliga förseelse.

Mest läst senaste veckan