|

Uganda: Pojke död i ebola – två till smittade

NyhetsbildZoom
En kontrollstation för ebola vid gränsen mellan Uganda och Kongo-Kinshasa. En ugandisk pojke som besökt grannlandet har nu avlidit av sjukdomen. Bilden är tagen den 10 juni 2019. Foto: Ben Wise AP /TT
Den femårige ugandiske pojke från staden Kasese som diagnostiserats med blödarsjukan ebola har avlidit, uppger en tjänsteman vid det östafrikanska landets sjukvårdsdepartement.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Pojken som hade testat positivt för ebola i Kasese avled i natt på isoleringsavdelningen, säger tjänstemannen som inte vill uppge sitt namn.

Pojken hade innan han insjuknade besökt grannlandet Kongo-Kinshasa tillsammans med sin familj för att delta i en begravning. Över 2 000 fall av ebola har registrerats i Kongo-Kinshasa, sedan epidemin bröt ut i landet för tio månader sedan.

Världshälsoorganisationen (WHO) har nu skickat experter till Kasese för att identifiera människor som kan ha kommit i kontakt med den ugandiske pojken och hans familj. Enligt WHO har totalt tre fall av ebola nu registrerats i Uganda. Två personer vårdas på sjukhus.

År 2000 konstaterades ebola för första gången i Uganda. Under utbrottet avled 224 personer i sjukdomen, som då spridit sig från Sudan.

Omkring 50 procent av dem som smittas av den aktuella ebolavariant som cirkulerar i Kongo-Kinshasa avlider.

|

Iran sköt ner amerikansk drönare – Trump svarar på twitter

Nyhetsbild
Irans president Hassan Rohani talar under en ceremoni på flygplatsen i Teheran den 18 juni. Foto: TT/AP
Irans revolutionsgarde har skjutit ned en amerikansk drönare och uppger att den befunnit sig över Iran. USA bekräftar att en av landets drönare skjutits ned, men hävdar att den befann sig i internationellt luftrum.

Mest läst senaste veckan