|

Protester i Moskva – Navalnyj gripen

NyhetsbildZoom
Polis griper en kvinna under protestmarschen i Moskva, där bland annat den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har gripits. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Omkring hundra personer har gripits under en protestmarsch i centrala Moskva, uppger organisationen OVD-Info. Bland de gripna finns oppositionspolitikern Aleksej Navalyj, enligt hans talesperson.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Slagord som "Skäms!" och "Stoppa polisens terror!" haglar på Moskvas gator, där demonstranter kräver att de poliser som var inblandade i gripandet av den ryske journalisten Ivan Golunov ställs till svars. Demonstrationen, som inte har tillstånd från myndigheterna, har samlat hundratals, många av dem klädda i t-shirtar som uttrycker stöd för Golunov.

Omfattande protester

Golunov, som anklagades för narkotikabrott, släpptes ur sin husarrest i tisdags efter ovanligt omfattande protester mot fängslandet. Polisen har hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – har sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter dna- och rättsmedicinska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av brist på bevis", skrev inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande i samband med att journalisten släpptes.

"En liten seger"

En av dem som gått ut på gatan i Moskva är 15-årige Jegor, som bär en Golunov-t-shirt.

– Det som hände Ivan Golunov händer varje dag över hela landet. Många fall av narkotikabrott påminner om det här, säger han i ett tal inför protestmötet.

– Det är tur att Ivan släpptes, men det är en liten seger. Vi har inte vunnit striden, fortsätter han.

Även i Rysslands andra stad S:t Petersburg har omkring hundra personer samlats i centrum. De kräver att myndigheterna släpper personer som man anser har gripits på godtyckliga grunder, däribland historikern Jurij Dmitrijev.

Den ryske oppositionsaktivisten Alexej Navalnyj har gripits under protester i Moskva. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Kommentarer
|

Krav på lag efter dödsfall vid restaurang

Nyhetsbild
18-årige Owen Carey avled inte långt från London Eye, sedan han drabbats av anafylaktisk chock efter att ha ätit grillad kyckling som innehöll kärnmjölk. Arkivbild. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
En man avled på sin 18-årsdag efter att ha ätit kyckling som innehöll kärnmjölk på en restaurang, trots att han hade informerat personalen om sin allergi. Nu väcker hans familj krav på att allergener märks ut även på restauranger.

Mest läst senaste veckan