|

Mikael från Maxmo tävlar i VM för transplanterade

NyhetsbildZoom
Mikael Kock från Maxmo deltar i World Transplant Games. Foto: Felix Rantschukoff
Från att ha vägt 58 kilogram till att styrketräna varje dag siktar Maxmobon Mikael Kock nu på World Transplant Games, som ordnas 17–24 augusti i Newcastle i Storbritannien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

År 2016 fick Kock ett nytt hjärta och efter transplantationen har hans livskvalitet ökat markant.

– Jag visste inte att man kunde ha det så här bra, säger Kock.

Kock berättar att han var nästan enbart skinn och ben när det var som värst. Men efter transplantationen kunde han äntligen prova på att styrketräna. Det visade sig att han gillade det. Och för varje litet framsteg kändes det bara bättre och bättre.

– Jag minns de första 100 meterna jag orkade gå. Det var till postlådan. Sedan orkade jag gå till butiken och sedan till nästa ställe. Jag blev så lycklig för varje platå, säger Kock.

Kock kommer att tävla i kulstötning på World Transplant Games. När han anmälde sig satte han upp en medalj som mål för sig själv, men han siktar på att kunna stöta över 9,90 meter på tävlingen.

– Det är det finländska rekordet för transplanterade män 30–39 år. När man styrketränar blir man väldigt orörlig och i kulstötning gäller den explosiva styrkan. Jag har övat och ju mera jag gör det desto bättre blir jag, säger Kock.

Mikael Kock fick ett nytt hjärta år 2016. Nu är han en ivrig styrketränare Foto: Felix Rantschukoff


Han gillar att alla på tävlingen tävlar på samma villkor.

– Det är egentligen så rättvist det kan vara. Prestandan är sämre för de som fått en transplantation, men alla har samma förutsättningar på den här tävlingen, säger Kock.

Med sig som hejarklack kommer han att ha bland annat sin fru och sin bror. Men även fyra andra Maxmobor kommer att förhoppningsvis heja Kock till en seger.

– Det måste vara den största mängden Maxmobor i Newcastle någonsin, säger Kock.

När han blickar tillbaka några år när det var som värst kan han inte förstå var han är i dag.

– Jag skulle aldrig ha kunnat ens föreställa mig att vara där jag är i dag. Då var jag en soffidrottare, jag kunde inte annat. Det ska bli spännande att se hur det går. Vem vet, kanske jag deltar igen om två år, säger Kock.

Kock har möjligheten att delta tack vare Ernst stiftelse som ger stipendier till olika ändamål där funktionshindrade ska få möjligheten att utöva idrott. Totalt deltar 36 finländare i landslaget.

Artikeln publicerades i Kommunbladet den 15 maj. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.

Kommentarer
|

Pedersöre ett steg närmare att bli Barnvänlig kommun

Nyhetsbild
Även i Karleby pågår arbetet med att få utmärkelsen Barnvänlig kommun av Unicef. Foto: Ida Erikson/Arkiv
Som ett svar på Johanna Holmängs (SFP) motion från i fjol beslöt kommunstyrelsen i måndags att gå in för att Pedersöre blir en barnvänlig kommun enligt Unicefs modell.

Mest läst senaste veckan