|

Beväpnade män attackerade byar i Mali

Moptiregionen i Mali. Zoom

Moptiregionen i Mali.

Beväpnade män har attackerat två byar i Mali där människor ut dogonfolket bor, uppger lokala myndigheter. Det är inte klart om någon dödats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Oidentifierade beväpnade män på motorcyklar omringar byn och skjuter mot människor, sade Moulaye Guindo, borgmästare i distriktet Bankass i Moptiregionen, när attacken fortfarande var pågående.

Han tillade att flera skadade människor har förts till sjukhus.

För bara några dagar sedan mördades minst 35 människor, varav 24 barn, i en attack mot samhället Sobane-Kou. Enligt de första uppskattningarna dödades 95 människor, men dödstalet skrevs ned på onsdagen. Även då var målet för attacken folkgruppen dogon medan angriparna misstänks tillhöra fulanifolket.

Strider mellan dogonjägare och boskapsskötare från den övervägande muslimska fulanigruppen har krävt hundratals liv sedan januari. I mars dödades fler än 150 människor i en av de värsta attackerna i Mali på många år. Då attackerades fulani av beväpnade män som tros tillhöra dogon.

Annons
Konflikten har förvärrat en redan svår säkerhetssituation i det västafrikanska landet, där jihadistgrupper kopplade till terrorrörelserna al-Qaida och IS verkar.

|

Ordspråken som ingen längre förstår

Nya och gamla talesätt har alla ett ursprung. Att något kom som ett brev på posten etablerades när post delades ut två gånger om dagen. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT

Nya och gamla talesätt har alla ett ursprung. Att något kom som ett brev på posten etablerades när post delades ut två gånger om dagen. Arkivbild.

Varför säger man "som ett brev på posten" när punktligheten försämrats? Vad har bästa kompisen med lera och långhalm att göra? Ordspråk och talesätt som förr var vedertagna kan leva kvar av ren tillfällighet, förklarar språkforskaren Emma Sköldberg.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan