|

Amerikanska VM-stjärnan protesterar mot Trump

NyhetsbildZoom
Megan Rapinoe gjorde ett av USA:s mål mot Thailand. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Den här gången fick hon inte stå på knä. Det stoppade inte Megan Rapinoe, 33, från att protestera under USA:s nationalsång.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Medan resten av USA:s landslag sjöng med i "The star-spangled banner" inför VM-premiären mot Thailand på tisdagskvällen stod anfallaren Megan Rapinoe tyst. Att inte sjunga med i nationalsången är knappast unikt, men faktum är att hon gör det av en anledning.

För tre år sedan började den amerikanska fotbollsspelaren Colin Kaepernick ställa sig på knä under nationalsången, som alltid spelas innan NFL-matcher, i en protest mot orättvisorna som drabbar svarta amerikaner. Megan Rapinoe – en av tre kaptener i USA:s landslag – var en av flera högprofilerade idrottare som visade solidaritet och tog efter Kaepernick.

Det amerikanska fotbollsförbundet svarade med tvång: alla spelare måste stå upp under nationalsången. Därav Rapinoes tystnad innan matchen mot Thailand.

– Jag kommer nog aldrig att hålla handen över hjärtat eller sjunga nationalsången igen, sa hon till Yahoo i maj.

Rapinoe – som är öppen med att hon är homosexuell – har inte uttalat sig efter VM-aktionen, men har sagt att hennes protest är riktad mot USA:s president Donald Trump.

– Jag känner att det på sätt och vis är en protest att bara vara den jag är och bära den här landslagströjan.

Rapinoe gjorde ett av USA:s mål i rekordsegern med 13–0 mot Thailand. Tidigare har hon förklarat sina protester så här: 

– Det är ett sorts "fuck you" till alla sorters orättvisa som (Donald Trumps) kabinett står för.

Visa fler
Kommentarer
|

En av Finlands främsta på Fantasy Premier League tipsar: "Planera långsiktigt"

Nyhetsbild
Den 9 augusti drar Premier league i gång. Samtidigt inleder många säsongen i Fantasy Premier League. Foto: Linus Lindholm
Är du trött på att det inte går som det vill i Fantasy Premier League? Mathias Broman slutade topp-30 i Finland förra säsongen och ger tips på hur man ska lyckas.

Mest läst senaste veckan