|

Så skyddas VM-spelarna i terrorns skugga

NyhetsbildZoom
De svenska fotbollsdamerna möter Thailand i sin andra gruppspelsmatch. Söndagens match spelas i Nice. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ha inga hörlurar i öronen, gå inte i stora grupper och ta av er landslagskläderna. Sveriges landslag är framme i Nice, där minnena från terrorattentatet 2016 alltjämt lever.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sverige har lämnat regnet i Bretagne för azurfärgat vatten, palmer och provensalsk sommarvärme. Laget har också landat i en VM-stad där hotet om terrordåd är högre än på de flesta platser i Europa.

Frankrike anses vara det näst farligaste landet att resa i och Nice är en av platserna som sticker ut, säger landslagets säkerhetschef Martin Fredman.

– Nice ligger generellt sett lite högre riskmässigt, det är inget att hymla med. Men i nuläget finns det inget specifikt som gör att hotbilden har ändrats eller att vi ska behöva känna någon oro, säger Fredman

För snart tre år sedan, på Frankrikes nationaldag den 14 juli 2016, körde en ensam gärningsman upp en lastbil på den berömda strandpromenaden i Nice, Promenade des Anglais. Föraren hann köra nästan två kilometer innan han sköts ihjäl av polis. På vägen hade dödade han 86 människor.

I dag går det i princip inte att ta sig in med ett fordon. Mellan den intilliggande bilvägen och promenadstråket har det satts upp meterhöga pollare för att förhindra liknande attentat.

På torsdagen hade de svenska spelarna träningsledigt. Många utnyttjade hotellets takterrass för återhämtning men flera spelare planerade också att ta en promenad in till stadskärnan. Att gå längs strandpromenaden tycktes inte oroa spelarna.

– Personligen är det ingenting som jag går och tänker på. Då skulle man nog bli tokig, det kan ju hända var som helst. Det har hänt här i Nice tidigare men samtidigt känns det som att vi är säkra här, säger anfallaren Sofia Jakobsson.

Säkerhetsapparaten kring det svenska landslaget är väl tilltagen, säger Martin Fredman. Han vill inte berätta exakt hur mycket säkerhetspersonal som finns kring landslaget, mer än att en fransk polis reser med laget och att privata vakter och poliser finns vid spelarhotellet.

En man ber framför en minnesplats för offren i terrorattentatet i Nice. Foto: Laurent Cipriani/AP/TT


Vissa tydliga råd har man också gett spelarna: ha inga hörlurar i när ni är ute, gå inte i stora grupper och om ni går i grupp, ha inte på er landslagskläderna.

Det sistnämnda motiverar Martin Fredman så här:

– Jag vill betona att det inte finns någon särskild hotbild mot just vårt landslag. Men säg att du har en grupp byggnadsarbetare med gula västar och så den vanliga allmänheten bredvid dem, så kan man förstå hur man kan skapa mest uppmärksamhet om man vill skada. Det finns ett symbolvärde där, säger Fredman.

Mittfältaren Kosovare Asllani har tidigare sagt att hon inte vill att hennes familj och vänner kommer till VM, på grund av säkerhetsläget. Men överlag verkar de svenska spelarna inte rädda, samtidigt som de följer säkerhetsrekommendationerna.

– Vi är väldigt lyhörda och uppmärksamma. Vi är inte rädda eller så, vi försöker bara acceptera situationen och vi vill så klart ut och checka läget i Nice. Men givetvis är det obehagligt, säger anfallaren Olivia Schough.

– Vi ska inte röra oss i grupp med sådana här kläder till exempel, säger hon och pekar på träningsoverallen som spelarna vanligtvis går omkring i.

Backen Jonna Andersson konstaterar att det är klart att landslaget behöver vara försiktigt.

– Vi är ett landslag och vi går runt i Sverigekläder, så man får ändå tänka ett extra varv innan man går ut och fundera på vad man har på sig och hur man beter sig där ute. Vi ska ändå kunna gå avslappnat och så, men bara ha en extra tanke när man går ut, säger hon.

Visa fler
Kommentarer
|

Äntligen seger – GBK fick Hercules på fall

Nyhetsbild
Lawrence Smith (3) har gjort 3–1 till hemmalaget och gratuleras av Juho Alasuutari, Elmer Kääntä, Jimi Hackspik, Joni Pakola, Aaro Hedman, David Carlsson och Lasse Känsälä. Foto: Teijo Pirttimäki
Karlebylaget tog sin första seger sedan den 28 juli.

Mest läst senaste veckan