Det behövdes sex dramatiska möten, ofta med små marginaler, innan årets NBA-finalserie avgjordes.

– De här killarna gör det inte lätt för en. De är bäst i klassen av en orsak och de har varit bäst under en lång tid. Det har krävts en stor ansträngning från oss, man får inget gratis utan måste jobba för det, säger Torontos Fred VanVleet i intervjun från planen efter match.

Slutresultatet skrevs 110–114 för Toronto, men det var långt ifrån en promenadseger när laget för fjärde gången i finalserien, och tredje gången på bortaplan, vann över de regerande mästarna.

– Det är så här vi gör det uppe i norr, skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau på Twitter efter matchen.

Torontos Marc Gasol är nu tillsammans med storebror Pau Gasol det första brödraparet i NBA där båda syskonen fått med sig en mästerskapsring. Pau Gasol vann ligan med LA Lakers 2009 och 2010.

– Det är här det svåraste jag har gjort, säger spanjoren Marc Gasol.

Toronto är för närvarande NBA-ligans enda icke-amerikanska lag. Laget har bara funnits sedan mitten av 1990-talet, då det bildades som en del av NBA:s expansion i Kanada.

I samma veva grundades ett lag i Vancouver, men det flyttade till Memphis i USA inför säsongen 2001–2002.

Flera av Golden States spelare har dragits med skador under året, inte minst under slutspelet. Kevon Looney spelade exempelvis den sjätte matchen med en revbensfraktur.

I den femte finalmatchen kom stjärnan Kevin Durant tillbaka efter en längre tids frånvaro på grund av en vadskada. Men poängmaskinen Durant hann inte spela särskilt mycket förrän han slet av hälsenan. 

I den sjätte matchen, natten till fredag finsk tid, var det Klay Thompsons som skadade sig. I slutminuterna av tredje kvarten skadade han knät efter ett skott. Thompson tvingades lämna planen, men innan dess blev han matchens bästa poängplockare med 30 poäng. 

– Vi förlorade i år, det var uppenbarligen inte vårt år, men vi kommer tillbaka, säger Draymond Green under presskonferensen efter matchen.

Matchen var den sista för Golden State med Oracle Arena i Oakland som hemmaplan. Laget har spelat i Oakland sedan 1971, men från och med nästa säsong flyttar Golden State till San Francisco och nybyggda hemmaplanen Chase Center.

Dagen till ära var laget klätt i matchställen med Oakland-symboler – ordet Town på magen och en stiliserad ek i stället för Golden Gate-bron som symbol.

– Vi har skapat många fina minnen i den här byggnaden, säger fixstjärnan Stephen Curry.