|

Målvaktstavla och fyramålsskytt räddade Australien från tuff lottning i fotbolls-VM

NyhetsbildZoom
Sam Kerr gjorde makalösa fyra mål mot Jamaica. Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Avslutningen i grupp C blev en rysare. Ett mål skiljde grupptvåan Brasilien från grupptrean Australien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Då missade Jamaicas målvakt Nicole McClure bollen i eget straffområde, och Australiens Sam Kerr kunde peta in 4–1 och säkra andraplatsen.

Världssexan Australien låg trea i grupp C inför den avslutande omgången. Men tack vare en historisk insats från lagkaptenen Sam Kerr, som stod för fyra mål, säkrade Australien andraplatsen i grupp C – ett mål före Brasilien.

– Det är en underbar känsla varje gång du slår ett rekord, i synnerhet för ditt land, säger Kerr som var den första australiensiska spelaren att göra fler än två mål i en VM-match.

Fyra mål

Det första målet kom efter bara tio minuter, det andra kort innan halvtidspausen.

Därefter fullbordade hon sitt hattrick med tjugo minuter kvar innan hon dessutom satte 4–1 efter en bisarr tavla från Jamaicas målvakt Nicole McClure, som i stället för att passa bollen missade totalt, varpå Sam Kerr enkelt kunde rulla in sitt fjärde för kvällen.

Och det där fjärde målet var viktigt.

För tack vare Martas 1–0-mål mot Italien i mitten av den andra halvleken stod Italien, Brasilien och Australien alla på sex poäng – men Australien var trea med sämst målskillnad.

Med Kerrs avslutande mål knep världssexan andraplatsen i grupp C, före Brasilien, med fler gjorda mål.

– Vi visste att vi var tvungna att göra ett fjärde mål och det gjorde vi lyckligtvis. I dag gick det bra och vi fick belöningen, säger lagets tränare Ante Milicic.

Jamaicas första mål i VM

Det var dock ett par nervösa sista minuter där ett mål från Brasilien eller ett eget insläppt mål mot Jamaica hade inneburit ödesdigra konsekvenser: Trean i grupp C ställs nämligen mot antingen Frankrike eller Tyskland i åttondelsfinalen.

– Vi siktade såklart på förstaplatsen i gruppen, men det här är ett VM trots allt. Vi har klarat ett av våra mål: Att ta sig vidare från gruppen. Nu spelar det ingen roll vilka vi möter, vi måste förbereda oss och försöka ta oss så långt som möjligt, säger Brasiliens Marta om åttondelsfinalerna.

För tvåan Australien väntar i stället Norge, som får en dags extra vila.

– Det kommer betyda mycket för Norge. Vi såg trötta ut ibland i dag. Men vi kommer att vara redo för dem, säger Ante Milicic.

För Jamaica var förlusten den tredje raka i VM. Men tack vare Havana Solauns mål fyra minuter in i den andra halvleken har nationen nu gjort sitt första mål någonsin i VM-sammanhang på damsidan.

Visa fler
Kommentarer
|

Målfarliga Pukki och Pohjanpalo kanske duo från start i kväll: "Kompletterar varandra"

Nyhetsbild
Joel Pohjanpalo ( i mitten) och Teemu Pukki kan komma att starta tillsammans mot Armenien Foto: Lehtikuva/Roni Lehti
Om Finland ska besegra Armenien måste landslaget skapa fler målchanser – och sätta bollen i nätmaskorna. Det ska Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo se till.

Mest läst senaste veckan