|

Uppgifter: Frankrikes expresident ställs inför rätta

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy. Arkivbild. Zoom
Foto: Ian Langsdon/AP/TT

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy. Arkivbild.

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy har förlorat sitt sista möjliga överklagande och ska därför ställas inför rätta för misstankar om maktmissbruk och korruption, uppger källor med insyn i rättsprocessen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den högsta domstol i landet som kan ta ställning till överklagandet beslutade på tisdagen att det är motiverat med en rättegång mot Sarkozy, hans advokat Thierry Herzog samt den tidigare domaren Gilbert Azibert, uppger källorna. Rättegången väntas börja inom några månader.

Sarkozy, som var president 2007–2012, anklagas för att tillsammans med Herzog ha konspirerat om att erbjuda en Azibert ett välbetalt jobb i Monaco i utbyte mot insiderinformation om ett annat korruptionsmål mot Sarkozy, som rörde illegal finansiering av hans presidentvalkampanj 2007.

Utredare hade buggat Sarkozys telefoner efter tidigare anklagelser om att han låtit den dåvarande libyska regimen bekosta hans valkampanj. Det var under inspelningen av de samtalen som Sarkozy hördes prata om det andra korruptionsmålet, där han misstänktes ha tagit emot olagliga kampanjbidrag från L'Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt.

Sarkozy friades 2013 från misstankarna om kampanjfinansieringen 2007. Han har också pekat på att Azibert aldrig fick jobbet i Monaco och att han själv därför inte bör ställas inför rätta.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Samordnad hatattack mot judar i Finland, Sverige, Norge och Danmark

Nyhetsbild
Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkiv
Judiska församlingar i Norden har utsatts för en koordinerat hatattack med antisemitiska klistermärken som satts upp i anslutning till kristallnattens årsdag.

Mest läst senaste veckan