Den högsta domstol i landet som kan ta ställning till överklagandet beslutade på tisdagen att det är motiverat med en rättegång mot Sarkozy, hans advokat Thierry Herzog samt den tidigare domaren Gilbert Azibert, uppger källorna. Rättegången väntas börja inom några månader.

Sarkozy, som var president 2007–2012, anklagas för att tillsammans med Herzog ha konspirerat om att erbjuda en Azibert ett välbetalt jobb i Monaco i utbyte mot insiderinformation om ett annat korruptionsmål mot Sarkozy, som rörde illegal finansiering av hans presidentvalkampanj 2007.

Utredare hade buggat Sarkozys telefoner efter tidigare anklagelser om att han låtit den dåvarande libyska regimen bekosta hans valkampanj. Det var under inspelningen av de samtalen som Sarkozy hördes prata om det andra korruptionsmålet, där han misstänktes ha tagit emot olagliga kampanjbidrag från L'Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt.

Sarkozy friades 2013 från misstankarna om kampanjfinansieringen 2007. Han har också pekat på att Azibert aldrig fick jobbet i Monaco och att han själv därför inte bör ställas inför rätta.