Trots superstjärnan Messi i spetsen inledde Argentina de sydamerikanska mästerskapen med förlust mot Colombia och oavgjort mot Paraguay.

Därmed blev det en lättnad för hela landet när specialinbjudna Qatar kunde besegras med 0–2 i sista gruppspelsmatchen på söndagen. 

– Vi behövde en match som den här för att få självförtroende och lugn, säger Lionel Messi till medierna i Porto Alegre.

Förbundskapten Lionel Scaloni är inte glad.

– Vi är nöjda eftersom vi går vidare. Men vi måste bli bättre på allt.

Scaloni kritiserar också värdnationen Brasiliens faciliteter.

– Det går inte att spela på en sådan här plan, säger Scaloni om Arena do Grêmio i Porto Alegre, som efter gruppspelet även ska vara skådeplats för en kvartsfinal och en semifinal.

Även de argentinska fansen, som klagat på att laget känns splittrat, får sig en känga.

– Så länge vi spelar i Copa drar alla åt samma håll. Total enighet måste råda.

För fredagens kvartsfinal blir det en resa till Rio de Janeiro. På klassiska Maracanã ska laget möta Venezuela, ett land som enligt alla sedvanliga måttstockar ska vara en munsbit för Argentina. Men senast nationerna möttes, i en träningsmatch i Madrid i mars, vann venezuelanerna med 3–1.

– De är ganska svåra motståndare, de kontrar väldigt bra, varnar anfallaren Sergio Agüero.

Med fyra poäng slutar Argentina tvåa i grupp B. Det innebär en eventuell semifinal mot ärkerivalen Brasilien. Suveränen Colombia vinner gruppen med maximala nio poäng efter att i sista matchen, i Salvador, ha besegrat Paraguay med 1–0.

Resultaten i grupp B innebär också att Peru är vidare som grupptrea i grupp A – och att Uruguays avancemang från grupp C är säkrat redan före deras sista gruppspelsmatch.