|

Jämställd ledning utlovas i Bryssel

NyhetsbildZoom
Tyska Ursula von der Leyen är tilltänkt som ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto. Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Tilltänkta nya EU-basen Ursula von der Leyen lovar jobba för nollutsläpp år 2050 och tänker inte vika sig om brexitavtalets nödlösning. Och hon vill att alla medlemsländer ger henne både en man och en kvinna att välja mellan till nästa kommission.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bryssel-födda von der Leyen försöker tillfredsställa så många som möjligt i sin strävan att få stöd av en majoritet när EU-parlamentet nästa vecka väntas rösta om hon ska godkännas som ny ordförande i EU-kommissionen.

På onsdagen kampanjade hon brett och vitt inne i parlamentet. Hon träffade såväl den socialdemokratiska partigruppen S&D som liberala RE och senare också miljöpartistiska De gröna/EFA. Redan i tisdags mötte hon dessutom EU-skeptiskt konservativa ECR, där bland andra Sverigedemokraterna ingår.

Klimat och brexit

På sina möten betonade von der Leyen rättsstatsprinciperna som grundläggande i EU, sade sig gilla kollektivavtal, vill hålla dörren öppen för nya medlemsstater på västra Balkan och lovade jobba för ett klimatneutralt EU till 2050.

Och hon tänker inte lätta på den så kallade "nödlösningen" om Nordirland i brexitavtalet med Storbritannien.

– Att ha nödlösningen kvar i brexituppgörelsen är avgörande, viktigt och måste försvaras, sade von der Leyen till de liberala ledamöterna i RE.

Jämställt?

EU-kommissionen har annars överlag varit kraftigt mansdominerad genom åren. 

Till RE förklarade hon dessutom att hon vill ha en jämställd kommission när – och om – hon tillträder i höst.

– Jag kommer att be alla stats- och regeringschefer att nominera en man och en kvinna, sade tyskan i Bryssel.

Oklart i S

Trots alla löften är det ännu inte givet att kristdemokraten von der Leyen får stöd från EU-parlamentet.

Socialdemokraterna är tydligt skeptiska, inte minst i von der Leyens hemland Tyskland. Hur den samlade partigruppen S&D kommer att rösta tänker man dock besluta om först nästa vecka.

– Vi har ställt vissa särskilda krav. Vi väntar nu på att höra hennes svar, sade S&D:s gruppledare Iratxe García Pérez efter von der Leyens framträdande i Bryssel.

Fakta: Kampen om rösterna

  • Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har nominerats av EU:s stats- och regeringschefer till posten som ny ordförande i EU-kommissionen. För att väljas krävs stöd från minst 376 ledamöter i EU-parlamentet vid en omröstning som väntas ske på tisdag eller onsdag i nästa vecka.
  • Om inte EU-parlamentet stödjer henne måste EU:s stats- och regeringschefer inom en månad föreslå en ny kandidat som i så fall ställs inför en likadan omröstning, enligt samma regler. (TT)
 

Kommentarer
|

Par hade samlag i barnfylld lekpark på Gotland

Nyhetsbild
Ett par på Gotland hade samlag i en barnfylld lekpark mitt på eftermiddagen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen kallades till en lekpark i Länna på Gotland på söndagseftermiddagen, där en man och en kvinna hade samlag i lekparkens hängmatta.

Mest läst senaste veckan