Den syriska regimen hade öppnat för att revidera landets nuvarande grundlag men ville sköta processen själv. Oppositionen krävde å sin sida en helt ny konstitution och en plats vid förhandlingsbordet.

En ny konstitution är en central pusselbit i FN:s fredsplan för Syrien. Hittills har positionerna varit låsta, men efter ett möte i Damaskus kommer nu positiva tongångar från FN-sändebudet Geir Pedersen.

– Jag menar att vi verkligen har gjort konkreta framsteg och är väldigt nära en överenskommelse om att tillsätta en konstitutionell kommitté, sade Pedersen efter ett sammanträde med Syriens utrikesminister Walid al-Muallim.

Kommittén ska enligt planerna bestå av 150 delegater, där regimen och oppositionen utser en tredjedel vardera medan den sista tredjedelen utses av Pedersen.

Under förutsättning att Pedersens lista faller i god jord kan arbetet med att ta fram en ny grundlag inledas redan i september, uppger den regimtrogna syriska dagstidningen al-Watan.

Kriget i Syrien inleddes 2011. Sedan dess har striderna skördat över 370 000 dödsoffer samtidigt som miljoner drivits på flykt.