Soldater sätts in för att hjälpa polisen att stävja våldet – en åtgärd som tidigare bara använts kring jul och nyår, då staden ofta sett en ökning av kriminalitet.

Sedan årsskiftet har runt 2 000 människor fått sätta livet till i Västra Kapprovinsen till följd av gängvåld. De flesta av dödsfallen har skett i de informella bosättningar, ofta kallade kåkstäder, runt Kapstaden där framför allt fattiga svarta bor och där hög arbetslöshet och missbruk fått gängproblematiken att spira.

Hög mordfrekvens

Enligt ett uttalande från försvarsdepartementet kommer flera hundra soldater att ingå i operationen Prosper, som planeras pågå från juli till oktober.

Beskedet kommer efter ett besök av polisminister Bheki Cele i den informella bosättningen Philippi, där flera mord skett bara den senaste veckan.

Kapstaden har bland den högsta mordfrekvensen i Sydafrika. Förra fredagen mördades sex kvinnor mellan 18 och 26 år när oidentifierade gärningsmän tog sig in i en bostad och öppnade eld. Dagen efter sköts två män till döds i just Philippi.

"Ohållbart"

Samtidigt konstaterar analytiker att den extrainsatta insatsen bara är en temporär lösning.

– Det är en kortsiktig, ohållbar respons på en kris, kommenterar Gareth Newham vid Institutet för säkerhetsstudier i Pretoria.

Tusentals unga män tros ingå i gängliknande konstellationer i de många fattiga, trångbodda bosättningarna utanför de centrala delarna av Kapstaden. Av stadens runt fyra miljoner invånare beräknas omkring en femtedel bo i informella bosättningar. Många av dem uppstod som ett led i apartheidregimens tvångsförflyttningar av svarta invånare. 

Fakta: Sydafrika

  • Sydafrika är den afrikanska kontinentens mest industrialiserade land och näst största ekonomi efter Nigeria.
  • Mellan 1948 och 1994 bedrevs rasåtskillnadspolitik, apartheid, i Sydafrika. Apartheid gick ut på att separera svarta och vita under en rasistisk regim som bland annat förbjöd svarta från att röra sig fritt i "vita" områden. Svarta och vita hölls även åtskilda på restauranger, sjukhus och offentliga transportmedel, och äktenskap mellan människor av olika hudfärg förbjöds.
  • I april 1994 hölls de första allmänna valen där alla fick delta, oavsett hudfärg. Afrikanska nationalkongressen (ANC) med Nelson Mandela i spetsen vann en jordskredsseger. Sedan dess har partiet, som utgjorde en motståndsrörelse under apartheidtiden, vunnit samtliga parlamentsval.
  • I december 2017 tog Cyril Ramaphosa över partiledarposten och några månader senare även presidentämbetet. Även i valet i maj 2019 vann ANC och säkrade definitiv majoritet, trots det sämsta valresultatet för partiet sedan 1994.
  • Källa: Landguiden (TT)