USA:s president Donald Trump sade i början av juni att han är öppen för nya förhandlingar, vilket Iran då avfärdade. Sedan dess har läget mellan länderna skärpts ytterligare efter att Iran skjutit ned en amerikansk drönare och Trump dragit tillbaka ett flyganfall mot iranska mål.

– Vi har alltid haft tilltro på samtal … om de lyfter sanktionerna, och avslutar sina ekonomiska påtryckningar och återgår till avtalet är vi redo att träffas för förhandlingar med Amerika i dag, här eller var som helst, sade Rohani i sitt tal.

"Rädda om avtalet"

Men USA:s utrikesminister Mike Pompeo avfärdar Irans senaste utspel.

– President Trump har naturligtvis sista ordet. Men det här är en väg som den förra regeringen (USA:s förra regering) tog och den ledde till det (kärnenergiavtalet) som den här regeringen, president Trump och jag tycker var en katastrof, säger Pompeo.

Fakta: Kärnenergiavtalet

  • Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.
  • Överenskommelsens syfte är att undvika att Iran utvecklar kärnvapen. Det gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.
  • Den 8 maj förra året beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. De tre EU-länder som undertecknat avtalet – samt resten av EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.
  • I våras, ett år efter att USA lämnat kärnenergiavtalet, bestämde sig Iran för att frångå vissa åtaganden. Beslutet innebär att Iran inte tänker följa begränsningarna om lagring av anrikat uran samt tungvatten.
  • Källa: TT
 

Från EU:s sida betonas än en gång vikten av kärnenergiavtalet JCPOA. Utrikesminister Margot Wallström säger till TT att den europeiska enigheten är stor i synen kring Iran och frågan diskuterades under måndagens utrikesministermöte.

– Vi uppmanar Iran att inte göra någonting nu som bryter mot kärnavtalet, för det skadar deras sak. Samtidigt så är vi kritiska mot USA som har dragit sig ur avtalet, sade Wallström efter mötet.

– Vi är ett antal länder som är väldigt rädda om det här avtalet, för det har förhindrat Iran från att skaffa sig kärnvapen, säger utrikesministern – som samtidigt inte är särskilt optimistisk.

– Jag är nog realist. Jag hoppas att man inte förvandlas till cyniker, men det är klart att det här är väldigt besvärligt. Det som det har inneburit är också att de fundamentalistiska krafterna i Iran har fått vind i seglen, i och med att USA har agerat som de har gjort.

"Finns ett litet fönster"

Även brittiske kollegan Jeremy Hunt hoppas hålla kvar vid avtalet.

– Iran har fortfarande åtminstone ett år kvar innan man kan utveckla en atombomb. Vi anser att det fortsatt finns ett litet fönster öppet för att hålla avtalet vid liv. Vad vi letar efter är att ge Iran ett sätt att ta sig ur det här så att de återigen kan börja uppfylla kraven i avtalet, säger Hunt i Bryssel.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland gick i söndags ut med ett gemensamt uttalande där de manar alla parter att återgå till förhandlingsbordet i stället för att eskalera situationen i regionen.

Iran har de senaste två veckorna brutit mot två begränsningar i avtalet, dels taket för hur mycket uran landet får anrika, dels taket för hur hög reningsgrad uranet får ha.